måndag, februari 04, 2008

Alla Helenas dagar

Vem är du?

Jag heter Helena Ferry och bor i Göteborg med min man Jonas. Jag har uppnått den där åldern när man måste tänka efter hur gammal man egentligen är -- tjugo....sju! Böcker ligger mig varmt om hjärtat och jag drömmer om att få ge ut en (eller ännu hellre flera!) själv någon dag. Jag har skrivit ett romanutkast på 60000 ord och jag ser fram emot att få tid att bearbeta det med en rad planerade drastiska förändringar. Jag ser vansinnigt mycket film och fotograferar nästan jämt. Dessutom är jag en flitig datoranvändare och försöker leva så veganskt som möjligt. Mer officiellt kan jag snart titulera mig civilingenjör inom informationsteknologi -- just nu skriver jag exjobbsrapport och söker jobb.

Jag vet att du både skrivit en NaNoWriMo-roman (att skriva en roman på en månad) och håller på med en annan roman på vanligt sätt (utan tidsbegränsning). Kan du berätta lite mer om hur du upplever skillnaden att skriva med och utan deadline?

Just nu är i alla fall skillnaden väldigt uppenbar på ett tråkigt sätt: när jag skrev NaNo skrev jag mycket hela tiden, nu skriver jag inte alls. NaNo var ju ganska extremt och därtill kortsiktigt, vilket gjorde det görbart att ge projektet hög prio. Utan deadline är det svårare att ta sig den tiden. Det handlar givetvis mycket om disciplin, men jag har nu sett mig tvungen att lägga skrivandet på hyllan ett tag till förmån för exjobb och extrajobb, så att jag kan få examen och sedan ett riktigt jobb. Det återstår att se hur bra jag blir på att avsätta skrivtid sedan när jag "bara" har ett heltidsjobb -- om jag klarar det på egen hand eller måste ta NaNo till hjälp igen!

Tycker du att böcker och film är bra på att berätta olika typer av berättelser? Vilken typ av berättelser läser du helst och vilken typ ser du helst på film?

Jag tror att berättelser kan berättas bra i båda formaten, men resultatet blir givetvis helt olika. När det gäller film har man ju ett helt annat bildspråk och det kan vara väldigt njutbart och intressant med kreativa kameravinklar och klipp, färger och kompositioner. I film ska man helst klara sig utan berättarröster och inre monologer, eller det får i alla fall inte vara för mycket av den varan, medan böcker kan bestå enbart av det sättet att berätta. En skön sak med film är att det inte kräver mycket att se den - man lägger sig i soffan och slappar i ett par timmar. En bok kräver lite mer och därför är jag mer kritisk i urvalet av böcker. Står valet mellan samma berättelse som bok eller film är det bok jag väljer, för det känns mer komplett. Varje gång jag sett en filmatisering av en bok jag läst har jag blivit besviken över att det känts så futtigt.

Berättelser som till exempel Liftarens guide till galaxen tror jag gör sig bättre som böcker än som film - jag tänker på att språket är väldigt speciellt, bärande och fyndigt. Filmen kan inte överträffa bilderna som läsaren skapar i huvudet. Det motsatta, en berättelse som blir bättre som film än som bok, vet jag inte om det finns. Det visuella kan givetvis göras fantastiskt bra, men det beror nog mer på filmskaparna än grundberättelsen.

Nämn något som du verkligen letar efter i böcker.

Jag läser böcker av många anledningar, men en riktigt lyckad läsupplevelse kännetecknas oftast av att den får mig att känna och tänka. Jag vill gärna bli berörd, känna igen mig, bli imponerad av någonting klurigt eller bli intresserad av något nytt ämne. Ibland läser jag mest för att se hur en viss författare är. Det gör inte så mycket om jag skulle läsa något jag tycker är dåligt, eftersom det är lärorikt att försöka sätta fingret på vad man inte gillar och försöka undvika att göra samma misstag själv.

När du konstaterar att en bok du läser har problem, börjar du analysera varför och slutar läsa den, eller läser du ut den i alla fall?

Jag är väldigt envis på den punkten, jag kan inte minnas när jag senast lade ifrån mig en outläst bok. Jag läser alltid ut böcker som jag påbörjar (utom förstås vissa faktaböcker som inte kräver att man läser från pärm till pärm) och ofta märker jag att även de böcker jag ogillar i början till slut blir bra eller åtminstone intressanta. Efteråt är jag alltid glad att jag kämpade vidare. På sistone, i och med att jag börjat skrida till verket med mina författardrömmar, anstränger jag mig mer för att reda ut vad jag inte tycker är bra och försöker relatera till mina egna skriverier.

Nämn en egenskap som du verkligen inte vill se i böcker du läser.

Brist på korrekturläsning. Jag hakar upp mig på stavfel och andra språkmissar och det stör läsningen. Och givetvis finns det några plottmässiga ajabaja som direkt sänker en bok oavsett hur bra den varit dittills: låt aldrig upplösningen komma genom att skurken berättar för hjälten hur allt hänger ihop! Det får helt enkelt inte vara för banalt. De flesta böcker jag läser är faktiskt bra och jag upphör aldrig att förvånas över hur bra jag är på att välja rätt!

Varför bloggar du?

Det har blivit otänkbart att inte göra det! Jag har bloggat i 8 år och skulle nog inte kunna sluta ens om jag försökte. Jag är beroende av att skriva och fullkomligt besatt av att dokumentera mitt liv, både i text och bild. Kanske har det att göra med att jag är dålig på att komma ihåg vad som händer annars. Det är i alla fall mest därför jag skriver om all film jag ser och om alla böcker jag läser. Sen är det förstås väldigt roligt att kunna nå ut till andra och få ett utbyte av det hela!

Du var rätt tidigt ute med att blogga. Skrev du vanlig dagbok innan du började blogga?

Litegrann i perioder, mest när jag var mycket yngre. Man brukar ju prata om att man är personligare när man skriver egen dagbok på papper, men jag upptäckte att jag censurerade det mest privata redan när jag skrev icke-offentligt. Slutresultatet var för det mesta sådant som jag lika gärna kunnat lägga ut till allmän beskådan, så det kändes inte som att jag förlorade något på att börja göra det.

Brukar du gå tillbaka och läsa dina gamla blogginlägg regelbundet för att friska upp ditt dåliga minne, eller räcker det med att veta att du har dem om du behöver ta reda på något du glömt?

Jag bläddrar ofta gamla inlägg när jag funderar på någonting särskilt jag gjort som jag inte riktigt minns, och ibland slumpläser jag några inlägg här och var bara för att det är kul. Det är väldigt roligt att ha arkivet och jag kan bli så frustrerad över att jag inte började skriva tidigare. Tänk om jag hade haft mina gymnasieår (inklusive utbytesåret i USA) också!

Rekommendera tre bra bloggar om (mestadels) böcker.

Jag följer faktiskt väldigt få bloggar ordentligt just nu. Två bokbloggar jag brukar hålla koll på någorlunda är Du är vad du läser och Konsonantmylla. Hundöra ser trevlig ut, men jag har inte läst särskilt mycket där ännu.

Vilken/vilka böcker läser du just nu?

Jag har i regel alltid en bok och en talbok på gång. Just nu är boken Lisey's story av Stephen King -- på engelska, eftersom jag helst undviker översättningar om det går. Det är ju författarens språk jag vill läsa! Jag är mellan talböcker, men har precis laddat ner (lagligt!) John Ajvide Lindqvists Tindalos, så det blir med största sannolikhet den jag börjar lyssna på till disken senare idag.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: