söndag, februari 17, 2008

En överblick över den lokala fantastiken

Veckans blogg är Fanspan av Johan Anglemark. Till skillnad från de övriga bloggarna jag har presenterat hittills är det här en nyhetsblogg, och en mycket specialiserad sådan: här finns bara aktualiteter om science fiction, fantasy och skräck som har med Sverige att göra.

Vem är du?

Jag är en vetenskapsintresserad humanist med universitetsexamen i språk som arbetar som teknikskribent och -redaktör på ett företag i programvarubranschen. Jag bor i villa strax utanför Uppsala med en fru, två katter och sextusen böcker.

Nämn något som du verkligen letar efter i böcker.

Ett estetiskt tilltalande språk i kombination med en originella, fantasirika idéer.

Nämn en egenskap som du verkligen inte vill se i böcker du läser.

Fantasilösa klichéer.

Varför bloggar du?

När jag började med Fanspan fanns det inget bra ställe för svenska science fiction-intresserade att få nyheter dels om sf och fantasy i Sverige och dels om vad som händer i det svenska nätverket av sf-intresserade. Att tillgodohandahålla detta är fortfarande halva syftet med bloggen, men nu riktar jag mig även till folk utanför vårt nätverk, för att ge dem en inblick i vårt nätverk och för att ge mer uppmärksamhet åt roliga initiativ som har med sf och fantasy att göra.

Har du någon uppfattning om hur stor andel av läsarna av Fanspan som är gamla välkända stötar inom sf- och fantasynätverket och hur många som kommer från utanför nätverket? Jag vet av personlig erfarenhet att det är svårt att nå ut utanför dem som redan är insatta i genren.

Jag har ingen vidare uppfattning om det. Naturligtvis är majoriteten av dem som besöker bloggen "utomstående" eftersom de flesta träffarna i loggen kommer från Google, men av dem som regelbundet besöker bloggen eller läser den via RSS är nog lejonparten sådana som redan är med i gänget. Men det är bara en gissning.

Rekommendera tre bra bloggar om (mestadels) böcker.

Under Pausträdet
Notes From The Geek Show
The Mumpsimus

Vilken/vilka böcker läser du just nu?

Kafka på stranden av Haruki Murakami
Band XXVIII i Carl Barks Samlade Verk

Du är insyltad i mycket av det som händer inom science fiction och fantasy i Sverige. Hur stor del av det du läser är fantastiklitteratur och hur mycket är annat?

Det var en lätt fråga. Vänta medan jag tuggar lite siffror...

Under 2007 tillhörde ungefär 60 % av de böcker jag läste någon av marknadskategorierna sf, fantasy eller skräck. Det tror jag är en ganska typisk siffra för mitt läsande.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: