måndag, februari 25, 2008

Verkligheten bakom Paradiset

Liza Marklund har publicerat de dokumentära böckerna Gömda och Asyl om en kvinna som flyr från en misshandlande man i samarbete med Maria Eriksson. Efter det har även Mias hemlighet publicerats av Maria Eriksson ensam.

Nu annonseras en ny bok om samma händelser: Vingklippt av Elisabeth Hermon (skriven tillsammans med journalisten Stefan Lundström, det vill säga samma upplägg som Asyl). Den sägs visa den sanna bilden av vad som hände till skillnad från den falska som presenteras i Marklunds böcker. De böcker som refereras till är dock Asyl och Annika Bengtzon-deckaren Paradiset, inte Gömda.

Paradiset handlar om hur Annika Bengtzon snubblar över en organisation, Paradiset, som hjälper kvinner som behöver gömma sig. Eller det är i alla fall vad organisationen hävdar; vilken hjälp de verkligen ställer upp med verkar mer tveksamt. Deras verksamhet är svår att ge insyn i eftersom det ligger i sakens natur att de vill dölja så mycket som möjligt av sin verksamhet för männen som jagar kvinnorna Paradiset skyddar. Problemet är naturligtvis att detta också gör det svårt för den som vill granska verksamheten.

När det gäller Asyl så presenteras den som en berättelse om verkligheten, så jag är inte så förvånad över att Elisabeth Hermon nu vill presentera en alternativ version. Det är däremot lite intressant att hon också drar in Paradiset eftersom den vad jag kan minnas presenteras som en helt fiktiv historia. Genom att på det här sättet argumentera mot en roman känns det som om Elisabeth Hermon snarast erkänner att den inte är fiktion utan har verklighetsbakgrund. Är hon verkligen betjänt av det? Å andra sidan: all publicitet är god publicitet. Så fort Liza Marklund säger det uppenbara att Paradiset är en roman och inte en dokumentär så kommer det att sälja några exemplar av Vingklippt.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

4 kommentarer:

Scully sa...

Ordet "Paradiset" i titeln på boken refererar inte till romanen med samma namn, utan vad Liza Marklund valt att kalla Hermons organisation "Trossen" för i boken. Paradiset är ett välkänt namn, vilket gör att folk kopplar bättre än om man skrivit "Sanningen om Trossen".

Victoria sa...

Fyra av fem asylsökande utan muntlig förhandling

Migrationsdomstolarna skulle öka rättssäkerheten. Men bara en av fyra som överklagar i dag får muntlig förhandling – i Stockholm ännu färre.

Läs hela artikeln här:

http://nyheter.stockholm.city.se/art/3686/fyra_av_fem_asylskande_utan_mu/

Elisabeth Hermon sa...

Vill ni ha fakta som information så rekommenderar jag att ni läser Vingklippt och även den kommande boken Mia Sanningen om Gömda av Monica Antonsson.

Det bästa sättet att få svar på frågor är naturligtvis att kontakta oss direkt.

Vi finns båda i telefonkatalogen och adress till våra bloggar är:
monicaantonsson.blogspot.com
elisabethhermon.blogspot.com

Välkommna!

Fia sa...

Monica Antonsson bok "Sanningen om Gömda" bevisar att innehållet i Lizas och Mias böcker är 100% mytoman-bluff (är det nåt litet enda som stämmer överhuvudtaget?!!) - även om Liza hävdat i mängder av intervjuer, artiklar och reklamtexter att bokens berättelse är helt sann är det i själva verket en romanhistoria. Och Mia själv har ställt upp i intervjuer i TV och press och bekräftat sanningshalten, anklagat människor som psykopater, anklagat Sverige att inte kunna ta hand om misshandlade kvinnor osv, osv...Skänk royalty-intäkterna för bluffen till Kvinnojourerna i Sverige. Beloppet lär vara 25-30 miljoner som Mia och Liza själva delat på.