tisdag, mars 11, 2008

2008-33: Neil Gaiman: Odd and the Frost Giants

I drottningens England har barnen i några år fått "book tokens" som de kunnat gå till bokhandeln med och lösa in mot en bok ur ett urval speciellt gjort för World Book Day som britterna av någon anledning har tidigare än resten av världen. Årets urval påstås vara ganska tråkigt, men det finns åtminstone en bok där som intresserar mig.

Neil Gaimans Odd and the Frost Giants är en kort historia, men det behöver inte vara någon brist. Bara det faktum att det är en Gaiman-bok gör mig rätt säker på att den kommer att vara bra. Eftersom målgruppen är barn är det en ganska enkel historia utan allt för mycket komplikationer, men jag blev inte besviken.

Odd är en ung pojke i en vikingaby. När hans far dör tar han det med jämnmod. Lite senare fäller han ett träd över sitt ena ben och måste därefter hoppa runt med en krycka, men inte heller den motgången verkar hindra honom från att le sitt mystiska leende.

Vintern vill inte ge med sig, och en dag ger sig Odd iväg på vandring istället för att vänta på att männen i byn skulle börja göra i ordning långskeppen för en plundringsresa. När han vandrat ett tag träffar han på en björn, en örn och en räv. De är inte vilka djur som helst utan visar sig vara asagudar som kastats ut ur Asgård av en frostjätte. Men kan en liten pojke som Odd lyckas köra bort jättarnas ledare?

Förutom att vara ett äventyr så är det också en bok om att man ska tro på sig själv och på att man kan göra det man vill göra. Man kan däremot behöva vara listig för att få det som man vill.

Neil Gaiman: Odd and the Frost Giants
Bloomsbury, 2008
97 sidor
ISBN: 9780747595380

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: