måndag, mars 17, 2008

2008-35: Inger Frimansson: Ligga som ett O

Inger Frimansson verkar mest vara känd som deckarförfattare, men det här är inte någon deckare utan en uppväxtskildring. Nina växer upp precis efter andra världskriget. Till en början flyttar familjen runt en del eftersom faderns arbete kräver det men till slut hamnar man i Jönköping.

Egentligen kan man sammanfatta Ninas liv under den period som boken täcker med två ord: naivitet och kreativitet. Hon tycks ofta betrakta världen omkring sig lite utifrån utan att riktigt förstå hur den fungerar, och hennes första reaktioner till saker ger ofta intryck av att hon är kusinen från landet som inte har någon koll, vare sig det gäller skolkamrater, tungomålstalande (Jönköping, som sagt) eller kärlek.

Under hela sin uppväxt hittar hon också på berättelser. Till att börja med i form av lekar för sin yngre syster, men så fort hon kommer upp i skolåldern briljerar hon i uppsatsskrivning. Hon börjar skicka in noveller till barnsidor i tidningar och tjänar pengar på det, men för att det inte ska se ut som om samma person skriver för mycket skickar hon in en del av dem under sina andra förnamn eller något av sin systers namn. Hon drömmer om att bli författaren (åtminstone efter ett tag, när hon inser att det faktiskt är människor som skriver böckerna hon läser) och börjar så småningom skriva en roman själv.

Skildringen av Ninas uppväxt är bra och skildringen av 1950-talet känns gedigen. Det eviga skrivandet Nina ägnar sig åt tilltalar mig naturligtvis också, men tyvärr är uppläsningen av den här boken lite trist. Den är gjord i ett lite lågmält och entonigt röstläge som känns monotont. Boken som sådan är det däremot absolut inget fel på.

Inger Frimansson: Ligga som ett O
Norstedts Audio, 2007
Uppläsning: Gunilla Röör
9 CD
ISBN: 9173132802
ISBN13: 9789173132800

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: