torsdag, april 03, 2008

2008-38: Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Mannen som gick upp i rök

I den kronologiska ordningen är det här den andra Martin Beck-romanen, och det märks att den är rätt gammal. Martin Beck tillbringar en stor del av romanen i Budapest och måste exempelvis vänta en kvart på att hans beställda samtal till Stockholm kopplas upp, järnridån är en benhård realitet, alla röker överallt inklusive på flygplan och en journalists bagage inkluderar en reseskrivmaskin.

Tyvärr måste jag säga att det här nog var den minst intressanta av de Beck-romaner jag läst hittills. Det betyder inte att den är dålig, men den har inte samma sting som de andra. Jag misstänker att det till stor del beror på att den utspelar sig i Budapest, och det som gör att de andra känns intressanta är att de innehåller en hel del samtidskritik. Det gör att de behöver ha Sverige som bakgrund för att det ska fungera.

Martin Beck kallas in från sin semester för att leta reda på en person som försvunnit. Han är journalist och var på en resa i Budapest, men efter att han checkat in på sitt hotell har ingen sett honom och han har inte heller levererat sina artiklar till tidningen som han skulle. Beck börjar nysta i de fåtaliga ledtrådar han har, samtidigt som hans kollegor i Sverige undersöker mannens bekantskapskrets för att få tag i nya ledtrådar.

Efter ett tag börjar bilden klarna, och det är naturligtvis inte alls som är vad det först verkade som. Själva handlingen är välkonstruerad på samma sätt som de brukar vara, men boken känns en smula oinspirerad. Det kan bero på att det utspelar sig i Budapest som inte är en miljö författarna är vana vid (även om de skrev boken efter ett besök där), men det kan också helt enkelt bero på att det är en tidig bok i serien och man inte riktigt hittat formen än. Det är tyvärr länge sedan jag läste den första boken i serien, så jag kommer inte ihåg om den hade samma problem.

Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Mannen som gick upp i rök
Piratförlaget Audio, 2008 (originalet 1966)
1 CD mp3
ISBN: 9789164221452

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

Inga kommentarer: