söndag, april 27, 2008

2008-46: Stephen King: Blaze

När Clayton Blaisdell, Jr (normalt känd som Blaze) var en ung pojke så kastade hans fulla pappa honom nerför en trappa. Tre gånger. Som minne efter detta får han ett stort märke i pannan och blir (till skillnad från innan) rätt trögtänkt. När han växer upp träffar han George som är en smart småbrottsling och de gör en serie brott tillsammans, hela tiden med George som hjärnan bakom planerna och Blaze som den aktivare parten. När de håller på att planera ett större brott -- en kidnappning -- för att kunna dra sig tillbaka blir George dödad. Blaze bestämmer sig för att fullfölja deras planer i alla fall.

Han gör så gott han kan för att följa planen, men det blir inte alltid så bra. Som hjälp när Blaze ska göra något så talar han med George. Han för en diskussion med honom i huvudet men det är inte alltid han får svar; ibland är George någon annanstans. Det sägs aldrig rakt ut om detta ska tolkas som ett övernaturligt element eller helt enkelt Blaze som fantiserar. Det spelar egentligen ingen större roll vilket.

Det tilltänkta kidnappningsoffret är en bebis, för att det ska vara möjligt att lämna tillbaka offret utan att det ska kunna identifiera sin kidnappare. Å andra sidan är en bebis lite svårare att ha hand om än vad Blaze insett i förväg. Som om det inte vore nog så börjar han dessutom tycka om bebisen. Måste han verkligen lämna tillbaka den?

Boken består i huvudsak av två olika saker. I nutid följer vi Blaze som kidnappar bebisen. Här är det i första hans interaktionen mellan Blaze och bebisen som är det intressanta; hur han mot sin vilja blir mer och mer fäst vid den samtidigt som han försöker klämma föräldrarna på pengar och polisen jagar honom. Parallellt med detta berättas historien om Blaze uppväxt, och den här sortens berättelser hanterar King som vanligt suveränt.

Blaze presenteras som en bok av Stephen Kings pseudonym Richard Bachman (även om också Stephen Kings namn står på omslaget, med större bokstäver). Den skrevs ursprungligen 1972-73 och har sedan dess legat i en låda. Inför publiceringen nu så har King fräschat upp den och flyttat fram den lite i tiden, men för att inte behöva göra allt för mycket våld på handlingen så utspelar den sig i ett något ospecificerat 1980-tal (att flytta fram den längre skulle introducera mobiltelefoner, nummerpresentation och andra komplikationer som handlingen just nu inte tar hänsyn till). Även om boken skulle ha publicerats utan Kings namn på omslaget skulle det uppmärksamme läsaren säkert ha blivit misstänksam. Förutom att stilen är Kings vanliga så finns det även andra ledtrådar. Vid ett tillfälle går Blaze på bio och ser vampyrfilmen Second Coming. Om det verkligen finns någon film med den titeln vet jag inte, men däremot vet jag att det var arbetsnamnet på Kings andra publicerade roman 'Salem's Lot.

Stephen King (som Richard Bachman): Blaze
Pocket Books, 2007
340 sidor
ISBN: 1416555048
ISBN13: 9781416555048

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: