onsdag, maj 21, 2008

2008-53: Leo van der Heijdt: Face to Face with Dice

Face to Face with Dice är en hel bok bara om tärningar - deras historia, hur de används och hur de ser ut i olika länder. Det finns fler skillnader än man skulle kunna tro. Tärningar i olika former är kända från arkeologiska fynd sedan åtminstone 4000 år. De tidigaste sorterna ser dock inte ut som de kuber vi är vana vid i dag. Tidiga tärningar var tetraedrar eller olika varianter på tvåsidiga objekt att kasta några av och räkna hur många som hamnade med en given sida upp. Den kubiska tärningen verkar ha blivit vanlig med romarna.

Förutom olika former av sällskapsspel har tärningen också länge används för hasardspel som Craps. Periodvis i historien har tärningsspel om pengar varit en allomfattande plåga som ställt många människor på bar backe.

På senare år har tärningar fått ett uppsving av introduktionen av rollspel som skapade ett behov av tärningar i andra format än de normala sexsidiga.

Innehållsmässigt är den här boken intressant med massor av fakta och en hel del bilder. Tyvärr har den en del brister i strukturen och skulle ha mått bra av en genomgång av språket (detta är en utökad engelsk nyutgåva av en bok ursprungligen skriven på holländska).

Leo van der Heijdt: Face to Face with Dice
Gopher Publishers, 2005
192 sidor
ISBN: 9076953880

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: