lördag, maj 24, 2008

2008-54: Christine Falkenland: Min skugga

Jag har läst när Bokhora har lovebombat Christine Falkenland flera gånger, så jag har blivit lite nyfiken på henne. Nu råkade jag snubbla över hennes Min skugga på en loppis, så den fick följa med mig hem.

Berättarjaget Rakel kommer från en ganska fin familj, men efter att hon som barn ramlar ner från ett träd slår hon alla tankar om familj och barn ur hågen. Hon utgår från att ingen vill ha en fru som är halt och har ett stort ärr i ansiktet. När den gamle änkemannen Georg trots allt visar intresse för henne så går hon med på att gifta sig, men det blir inget speciellt kärleksfullt äktenskap. Georg säger att han inte vill ha fler barn (han har en dotter i sitt tidigare äktenskap) och Rakel är egentligen inte heller intresserad.

Rakel flyttar in hos Georg, och det är här som svårigheterna börjar. Hon måste finna sig tillrätta med att vara "mamma" åt Georgs dotter Cornelia som är i tonåren, och dessutom måste hon förhålla sig till det gamla hembiträdet Oline som med åren har blivit som en i familjen. Rakel vill gärna att familjen ska hålla sig separerade från tjänstefolket och gör sig med tiden impopulär hos Oline.

Den här boken är en njutning att läsa; språket ligger hela tiden rätt och man känner hur Rakel gör vad hon tycker är rätt även om man samtidigt kan se att hon gör det för att sätta Oline (eller ibland någon annan) på plats. Samtidigt som hon kämpar för att, i sina ögon, återupprätta skillnaden mellan familjen och tjänarna så känner hon sig hela tiden instängd. Hennes hälta gör att hon håller sig inne eftersom hon inte kan ta sig fram över klipporna i skärgården där de bor hur som helst, och ärret i ansiktet öker inte hennes benägenhet att vara ute bland folk. Istället sitter hon inne och tittar ut genom sitt fönster vilket gör att berättelsen ofta får en klaustrofobisk känsla. Förutom den rent fysiska instängdheten lider Rakel också av att Georg fortfarande är mer kär i Viola, sin avlidna första fru, än i henne.

Berättandet hoppar fram och tillbaka i tiden, allt från när Rakel är liten och ramlar ur trädet och blir halt och fram till när hon är gammal. Sådant hoppande blir ibland svårt att följa, men här flyter det utan problem. Jag gillar den här boken skarpt. Det är en familjehistoria i det lilla formatet, och mycket väl skriven. Jag ska hålla utkik efter fler böcker av Christine Falkenland!

Christine Falkenland: Min skugga
Wahlström & Widstrand, 1998
124 sidor
ISBN: 9146173803

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

2 kommentarer:

Helena sa...

Välkommen till Christine Falkenland-land! :) Föreslår att du investerar i 4 x prosa, som utkom i pocket i dagarna. Där återfinns visserligen Min skugga (som kan vara hennes bästa) men du får tre fina kortromaner på köpet.

Hans Persson sa...

Den kommer jag nog inte att köpa. Jag ogillar omnibusutgåvor. Däremot kommer jag säkert att försöka köpa fler böcker av henne.