fredag, maj 23, 2008

Escape Pod 157: A Small Room in Koboldtown

Escape Pod 157 är A Small Room in Koboldtown av Michael Swanwick. Det är en av novellerna nominerade till årets hugopris.

Den här novellen kan sägas vara en hel massa saker: fantasy, deckare, spökhistoria och så vidare. Eller bara bra. Den exakta etiketten är kanske inte så noga.

De väsentliga ingredienserna är i alla fall en fantasyvärld i vilken det pågår en valkampanj (bara det något som gör det hela till en tämligen unik fantasyhistoria). Ganska snart övergår fokus till ett mord där man har svårt att reda ut hur det hela har gått till. Jag tänker inte avslöja här hur det hela hänger ihop, men jag kan sträcka mig till att säga att det är en av de sällsynta deckare i fantasy- eller sciencefictionmiljö där den speciella miljön faktiskt är en förutsättning för det aktuella brottet och inte bara en kuliss.

Jag gillade den här novellen, men inläsningen var lite mer svårlyssnad än den brukar vara på Escape Pod. Dels talar uppläsaren lite snabbare än vanligt, och dessutom är det en hel del talspråk i en del repliker vilket gör att det kan vara lite svårt att uppfatta allt som sägs.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fast i Mary Gentles "Grunts" finns också en valrörelse. Av en lite ... annorlunda art, men dock en valrörelse.

:)

Hans Persson sa...

Det finns säkert fler fantasyböcker med valrörelser i, men det är knappast många. Fantasy tenderar att utspela sig i ett feodalt statsskick.