måndag, maj 19, 2008

Friheten eroderas av USA

Den som planerar att resa till USA framöver bör ta sig en extra funderare på vad hen packar. Den amerikanska regimen har nyligen tagit sig rätten att genomsöka, beslagta och kopiera innehållet från elektroniska apparater man har med sig i sitt bagage när man reser in i landet -- helt utan misstanke om brott.

Det innebär att alla ens mejl, alla ens privata dokument och brev och så vidare riskerar att komma på vift i den amerikanska regeringsbyråkratin, utan att man kan göra något åt det. Det är antagligen en god ide att se till att väsentliga delar av ens hårddisk är krypterad nästa gång man åker till USA.

Att regler av det här slaget införs är trist och fläckar naturligtvis ner USA:s tidigare rykte som "land of the free". Jag har dock slutat bli speciellt förvånad över sånt här eftersom det är långt ifrån första gången det händer; det som irriterar mig är att alla andra länder bara lägger sig platt och accepterar de här dumheterna. En vettig reaktion från EU hade varit att säga att alla amerikanska medborgare kommer att få sina datorer genomsökta när de kommer in i EU, och framför allt också se till att det verkligen sker i stor skala. En sådan åtgärd skulle leda till att de amerikanska resenärernas klagomål gjorde de amerikanska reglerna omöjliga.

När USA för ett tag sedan började kräva att alla som åkte dit fick sina fingeravtryck scannade så införde Brasilien snabbt motsvarande för amerikanska medborgare -- med skillnaden att de nöjde sig med att använda papper och bläck för att ta fingeravtrycken. En utmärkt markering mot ett vansinnigt påhitt. Vi behöver fler länder som står upp på liknande sätt mot USA:s envisa försök att montera ner friheten.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Magnus sa...

Jag håller med dig i det du säger, men att något europeiskt land (och än mindre EU) skulle protestera mot det amerikanska vansinnet ter sig som en omöjlig önskedröm. Anledningen till det är att samma europeiska länder är offantligt kåta på att införa sina egna frihets- och integritetskränkningar. I Storbritannien är övervakningen i stora stycken redan omfattande. I Sverige riskerar vi att inom en månad få en lag som innebär att Försvarets radioanstalt ska läsa praktiskt taget samtliga email som skrivs, o.s.v., o.s.v. Om man protesterar mot de amerikanska gränskontrollerna skjuter man sig helt enkelt i foten i fråga om att kunna införa sina egna kontrollstater.

Och även om USA gör sitt bästa för att inte längre vara "the land of the free", så föredrar jag nog fortfarande ändå ett land som behandlar mig som brottsling vid gränsen, men som fri när jag passerat än, än ett land som anser att vi behöver övervakas i allt vi gör.

Läget i de här frågorna är allvarligt, just eftersom vi inte kan hoppas på att våra regeringar gör något på eget initiativ (annat än att kränka vår integritet). Det som behövs är att vi medborgare kommunicerar till våra politiker att vi inte accepterar att bli övervakade och att få våra privata data konfiskerade utan brottsmisstanke. Sällan har det funnits så goda skäl att tillskriva våra parlamentsledamöter och kräva av dem att de stoppar detta vansinne.

Hans Persson sa...

Jag tror tyvärr att du har helt rätt om chansen för att EU skulle protestera. Vad det gäller den svenska epostavlyssningslagen kan man möjligen hoppas på att den kommer att leda till att kryptering av epost slår igenom. Om många börjar kryptera sin mejltrafik så blir avlyssningen rätt tandlös eftersom breven i alla fall inte går att läsa.

Tyvärr är mitt intryck att USA inte är på väg åt rätt håll när det gäller friheter ens inom landet, även om jag inte har några specifika exempel till hands just nu.