måndag, juni 02, 2008

2008-55: Cory Doctorow: Someone Comes to Town, Someone Leaves Town

Det här är Cory Doctorows tredje roman och den är rätt olika hans två tidigare -- och ändå inte. De första är teknohippa, balla och fulla med idéer. Det är visserligen den här också, men förutom det är den knepig på en helt annan nivå. De tidigare romanerna är rena sf-romaner som skulle kunna hända om några år. Den här utspelar sig snarare i nutid och innehåller inte så någon avancerad teknologi, även om man känner igen Doctorows typiska datornördar. Skillnaden är att den här romanen även innehåller element som faller någonstans i gränslandet mellan fantasy och magisk realism.

Huvudpersonen framstår som en helt vanlig människa, men så enkelt är det inte. Redan hans namn avslöjer att något är skumt. Han heter Alan. Eller Alvin. Eller Arnold. Eller Adam, eller... På samma sätt som det är svårt att sätta fingret på exakt vad han är så är det svårt att sätta något exakt namn på honom. Detsamma gäller hans bröder som på samma sätt byter namn från mening till mening.

På det hela taget är hans familj inte som de flesta andra. Hans far är ett berg, och familjen bor i en grotta i honom. Modern är en tvättmaskin. Tre av bröderna är en uppsättning ryska dockor och ytterligare en är en ö. Det här låter hur flippat som helst, men det fungerar.

Alan flyttar in i ett hus och börjar renovera det för att kunna skriva en bok där. Samtidigt hjälper han en bekant att täcka hela staden i gratis trådlöst nätverk. Kompisen plockar regelbundet upp en massa datorskrot ur containrar runt omkring i staden och bygger sedan ihop nätverksutrustning av delarna. Saker han inte kan använda säljer han för att få in pengar till att köpa de saker han inte lyckas hitta.

I huset intill Alan bor ett antal ungdomar som han bekantar sig med, och det visar sig att en av dem liksom han själv inte är så normal som hon först verkar -- hon har vingar. Även om hon ibland skär bort dem så växer de ut igen.

Alan har flyttat bort från sin familj, men några av hans bröder söker upp honom. Han måste ta itu med dem och de problem de orsakar parallellt med det han håller på med, och det visar sig svårare än han först trott.

Doctorows böcker brukar vara lättlästa (så länge man inte har problem med teknojargong) och den här är inte heller svårläst, men den är också mycket mer poetisk än något annat jag läst av honom tidigare. Klart läsvärd!

Cory Doctorow är en av hedersgästerna på Swecon 2008, den nationella svenska science fiction- och fantasykongressen som går av stapeln i Linköping om några veckor. Kom dit och diskutera boken med honom!

Cory Doctorow: Someone Comes to Town, Someone Leaves Town
Tor, 2005
315 sidor
ISBN: 0765312808

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: