onsdag, juni 11, 2008

2008-61: Andreas Roman: Mörkrädd

"Det är synd om människorna" brukar det hela. Det är i alla fall synd om dem som råkar bli huvudpersoner i en bok av Andreas Roman.

David är, som titeln anger, mörkrädd. Inte lite grann utan totalt, uppslukande, paniskt mörkrädd. Han är alltid sist kvar på krogen för att gryningen ska hinna komma innan han måste gå hem. Till slut har han bestämt sig för att läget är ohållbart och gått i terapi. Som sista steg på den behandlingen ska han bo ensam (förutom katten Trassel) i en stuga i Norrland tills han är fri från skräcken.

Roman skriver tajt och närgången och man kan verkligen känna Davids stigande skräck allt efter som mörkret faller. Varje litet ljud förstoras upp och analyseras tills han är övertygad om att det stryker omkring en björn kring stugan, eller kanske något ännu värre.

Exakt vad som händer på slutet är lite oklart och öppet för tolkning. Det är tänkbart att det finns något slags övernaturligt element i romanen, men det är absolut inte säkert. Varje läsare får göra sig sin egen bild av händelserna.

På ytan handlar boken om David och hans rädsla för mörker, men man får minst lika djupa insikter om två andra personer. Dels Davids syster Anna som under hela sin uppväxt fått stå tillbaka för David -- hon klarade sig ju själv -- och som nu överkompenserar genom att undvika honom, dels Nina som jobbar på ett hotell precis i närheten av stugan David hyr. Hon säger själv "Jag är livrädd för att någon ska behöva mig." Så fort hon ser ett känslomässigt band skapas till någon så klipper hon av det. För att undvika att ens behöva göra det så ofta resor hon runt i världen månader i sträck -- ensam.

Det här är i princip hela persongalleriet i boken, och Anna förekommer aldrig "i bild"; bara via telefon -- ständigt distanserad. David och Nina dras till varandra trots att Nina kämpar för att det inte ska ske. Ur den dödsdans som virvlar allt snabbare mot slutet kommer ingen att gå vare sig oskadd eller oförändrad. Davids demoner kommer att påverka alla i hans närhet.

Trots att handlingen i den här boken i princip kan sammanfattas med "David sitter i en stuga och är rädd" så känns berättelsen aldrig tunn eller lång, snarare tajt och klaustrofobisk. Hans skräck kan däremot lätt sprida sig även till läsaren.

Andreas Roman tittar förbi Du är vad du läser på sin bloggturné på fredag. Missa inte det!

Andreas Roman: Mörkrädd
Natur och Kultur, 2008
248 sidor
ISBN: 9789127115736

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: