måndag, juni 23, 2008

2008-63: Cory Doctorow: Little Brother

Little Brother markandsförs som ungdomsbok, men den är en av de där bra ungdomsböckerna som även vuxna kan läsa med full behållning. Med tanke på det debacle om FRA-lagen som varit i Sverige på sistone så är boken dessutom skrämmande aktuell.

Marcus går på high school och är därmed konstant övervakad. Han och några av hans kompisar gör vad de kan för att överlista systemet. På nätet är han bättre känd som w1n5t0n, men det är inte många som känner till att det verkligen är han som står bakom det aliaset.

Tillsammans med några kompisar spelar han ett ARG, och det gör att de skolkar och befinner sig på fel plats vid fel tillfälle. Väldigt fel tillfälle. San Francisco drabbas av en terroristattack och Marcus och hans vänner tas i för förhör av Department of Homeland Security som på nolltid fått en massa nya befogenheter (dvs precis som i verkligheten). Marcus släpps efter några dygns förhör och kan då till slut tala om för sina föräldrar att han inte dött i terrorattacken. En av hans kompisar släpps dock inte, men Marcus är övertygad om att han hålls kvar i förhör snarare än att han omkommit i attackerna.

Marcus börjar använda sina tekniska kunskaper för att slänga så mycket grus som möjligt i det övervakningsmaskineri DHS driver. Han uppmanar andra ungdomar att göra samma sak via internet. En av de första sakerna de åstakommer är ett skyddat nätverk inom internet med hjälp av en speciell linuxdistribution med mycket krypteringsfunktioner och X-box:ar. De börjar också syssla med kopiering av RFID-taggar som finns exempelvis i de kort man betalar lokaltrafiken med, liksom på andra ställen. Genom att kopiera informationen från sådana kort och sedan skriva den till andra kort (utan att några av kortens ägare vet något om det; RFID-kort kan avläsas på avstånd) så lyckas de förvirra övervakningssystemen eftersom det ser ut som om samma person befunnit sig i helt olika ändar av staden samtidigt.

Little Brother är skriven som en memoar av Marcus, och berättas i första person. Det gör att man får en närhet till honom som passar bra till berättelsen, och det gör också att man slipper det flåshurtiga thrillerberättande som annars hade legat nära till hands med ideliga byten av perspektiv. Det är också tilltalande att Marcus framställs som en person som tvivlar både på sin egen förmåga att stå emot de påfrestningar han utsätts för och på om han verkligen gör rätt sak. Till skillnad från många andra thrillerhjältar utgår han inte från att det han gör automatiskt är rätt.

De tekniska påhitt som Marcus och hans kompisar använder för att lura DHS är nästan undantagslöst saker som finns redan i dag. Tyvärr så är det övervakningssamhälle de kämpar emot också något som finns i dag. Det enda som saknas är den massmotståndsrörelse mot det som boken skapar. Man kan alltid hoppas att boken gör att någon lär sig mer om hur övervakning funderar och gör sitt bästa för att störa den; även om det här är en roman så finns det massor av användbara fakta i den.

Cory Doctorow: Little Brother
Tor, 2008
382 sidor
ISBN: 0765319853
ISBN13: 9780765319852

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Öppen sås:
http://craphound.com/littlebrother/download/