onsdag, juni 25, 2008

2008-65: Marjane Satrapi: Kyckling med plommon

Marjane Satrapi har blivit berömd för sin självbiografiska serie Persepolis som berättar om hennes uppväxt i Iran och flykt därifrån, men det har inte blivit av att läsa den. Kyckling med plommon är fristående från den historien, men har ändå en viss anknytning.

Det här är berättelsen om Nasser Ali Khan, Marjanes mammas farbror, som var en framstående musiker i Teheran på 1950-talet. Efter ett gräl har hans fru sönder hans tar (ett slags iransk luta), och han blir förtvivlad. Han försöker spela på andra tar men de har inte rätt klang, och han tycker att livet inte längre är värt att leva. Han bestämmer sig för att dö. Boken skildrar hans sista åtta dagar i livet, både utifrån vad som händer under de dagarna och vad han tänker tillbaka på om sin uppväxt.

Det här är en både sorglig och vacker berättelse om hur ett liv inte alltid blir som man tänkt sig. Man känner med Nasser Ali Khan som inte tycker att han har något kvar att leva för, men samtidigt är han inte alltid så lätt att leva med själv. Marjane Satrapis teckningar är helt i svartvitt och väldigt stiliserade men samtidigt väldigt uttrycksfulla. Jag får se till att hålla utkik efter Persepolis också.

Marjane Satrapi: Kyckling med plommon
Kartago Förlag, 2008
86 sidor
ISBN: 9789170373701

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

2 kommentarer:

Siguns dotter sa...

Litteraturfestivalen invaderar Stockholm
29 juni – 2 juli

Fyra dagar av litteratur, musik, teater och fest. Missa inte godbitar som spelningen med Markus Krunegård på 00TALs releasefest vid Stadsbiblioteket, samtal mellan några av världens främsta författare, Litteraturbaren på Kulturhuset, uppläsningar av bland andra Charles Bernstein, Barys Pjatrovitj och Rosa Montero och superKULtur för alla barn. Fri entré till allt.

Välkommen!

www.00tal.com

Karro sa...

Persepolis rekommenderas starkt! De fyra albumen har också givits ut i samlad form om man inte vill släpa på fyra olika böcker.