fredag, juni 27, 2008

2008-67: Christer Hermansson: Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor?

Den här boken presenterar sig som "obligatorisk och självklar läsning för alla människor som någonsin har besökt eller tänker besöka ett bibliotek". Boken består av samlade artiklar och krönikor om bibliotek och böcker från diverse källor, främst biblioteksrelaterade tidskrifter.

I många av artiklarna kan man se hur Christer Hermansson väljer sida i en debatt om vad ett bibliotek egentligen ska vara och vad det ska syssla med. Hans paradexempel på hur det inte ska vara är Dieselverkstaden som förutom böcker profilerar sig med att även ha film, rollspel och datorspel på hyllorna. Det här passar inte alls in i Hermanssons vurmande för den smala kvalitetslitteraturen (vilket tycks vara ett stående uttryck; att det skulle kunna förekomma bred kvalitetslitteratur verkar inte ha fallit honom in).

Tyvärr argumenterar han främst mot film. Jag antar att berättande datorspel och rollspel är så moderna företeelser (de har ju inte funnits i mycket mer än trettio år) att han helt enkelt inte upptäckt dem än. Detta gör att hans redan tidigare tveksamma argumentation också saknar väsentliga delar helt vilket är lite synd. Det hade varit intressant att veta hur en person som är så uppenbart intresserad av berättande skulle ställa sig till det intensivare, interaktiva berättande som ett spel kan erbjuda.

Förutom de rent argumenterande delarna av boken som man (som jag) kan ha synpunkter på innehållet i finns även en del lättsammare texter, allt från självutnämnt dåliga biblioteksvitsar till humoristiska anekdoter. De senare har tyvärr ganska låg träffprocent och lämnade inte sällan mig funderande på vad det egentligen var som var det roliga.

Christer Hermansson: Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor?
Tusculum Förlag, 2008
154 sidor
ISBN: 9197656720
ISBN13: 9789197656726

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: