måndag, juni 30, 2008

2008-69: Karin Fossum: Jonas Eckel

De flesta av Karin Fossums romaner är deckare med polisen Konrad Sejer i en av rollerna, men det varierar om han har en huvudroll eller en biroll. Ibland ger hon även ut böcker som saknar poliser helt, även om de trots det ligger väldigt nära deckare. Jonas Eckel är en sådan bok, och Natt till den fjärde november om en tonåring som en dag bara lämnar hemmet och inte kommer tillbaka är en annan.

Jonas Eckel ("Eckel med 'E'", som han alltid presenterar sig) är romanens huvudperson och också den som berättar hela historien. Boken inleds med två sidor som behandlar nutid, och övergår sedan till en återblick som kronologiskt arbetar sig tillbaka till nutid igen. Inledningen berättar inte vad målet med berättelsen är, men läsaren kan naturligtvis gissa.

Jonas är lagerchef, och som sig bör för en sådan ordningssam och noggrann. Han har inte funderat så mycket på att ha sällskap innan Lilian Ask en dag kommer in på lagret och frågar efter stearinljus, men då faller han. De gifter sig snabbt, men det blir inte riktigt som Jonas tänkt sig med deras lugna äktenskap.

Karin Fossum är som vanligt en skarp betraktare av beteenden och känslor, och man kan följa hur Jonas och Lilian långsamt men obevekligt förändras (eller kanske bara släpper sina förställningar inför varandra) och allt mer hamnar på kollisionskurs. Samtidigt är det svårt att veta exakt hur mycket av det man läser som är objektivt eftersom allt vi får se är filtrerat genom Jonas ögon.

Det står redan tidigt klart att något otrevligt kommer att hända, även om man inte kan säga vad. Boken känns lite som en tågolycka i slow motion; man kan studera händelserna innan olyckan men det finns inget man kan göra för att förhindra den slutliga katastrofen.

Karin Fossum: Jonas Eckel (Jonas Eckel)
Månpocket 2006 (originalet 2002)
Översättning: Helena & Ulf Örnkloo
152 sidor
ISBN: 9170011982

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: