torsdag, juli 31, 2008

2008-74: Mari Jungstedt: Den mörka ängeln

Det här är Mari Jungstedts sjätte deckare om poliskommissarie Knutas. Jag har inte läst någon av de tidigare men det kändes som om jag fick ett tillräckligt grepp om personer och miljö i alla fall. I själva verket tycker jag att Jungstedt lyckas bygga upp riktigt bra personteckningar trots att detta är en del långt in i en serie.

Den gotländske festfixaren Viktor Algård blir mördad under invigningsfesten för ett nytt stort kongresscenter i Visby. Algård är en publik person med många affärskontakter, och som sådan har han hunnit samla på sig ett antal ovänner. Men vem av dem har varit beredd att gå så långt som till att mörda honom? Förutom Knutas rotar även tevejournalisten Johan Berg i fallet tillsammans med sin fotograf Pia Lilja som är infödd gotlänning och verkar känna ungefär varannan människa på hela Gotland. Hennes kontaktnät är ovärderligt när det gäller att få tips om personer som vet intressanta saker.

Själva mordgåtan är kompetent ihopsatt om kanske inte så väldigt överraskande. Som vanligt i en modern deckare så har Knutas även problem på hemmafronten. I hans fall rör det sig om bristande kontakt med sina tonårsbarn. Just den biten känns mest som ett påhäng, men däremot tycker jag att det moraliska dilemma han drabbas av en bit in i boken gav den en extra dimension. För den delen finns det en extra finess med mordfallet som sådant som är lite skoj också, men jag tänker inte avslöja här vad det är.

Som alla deckare, tycks det, innehåller även denna stycken som är skrivna ur mördarens perspektiv. De bryter lite mot konventionen genom att inte vara kursiverade, men å andra sidan är de periodvis skrivna ut två olika personers synvinklar. Personligen tycker jag att det här greppet kan vara trevligt någon gång ibland, men just nu får det för mycket utrymme i för många böcker.

Mari Jungstedt: Den mörka ängeln
Albert Bonniers Förlag, 2008
318 sidor
ISBN: 9789100118211

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: