torsdag, augusti 28, 2008

Handla miljövänligt via ecoshopping.se

Via Computer Sweden hittar jag till ecoshopping.se som ser ut som ett trevligt ställe. Här finns en massa länkar till olika affärer som säljer ekologiska varor (både över nätet och i butik), men man kan också hitta information om exempelvis miljömärkningar och relevanta organisationer.

Webbsidan drivs av ett företag som tjänar pengar på att de företag som visas på sidan betalar för att få vara med. Det är alltså samma upplägg som exempelvis tjänster som bokfynd.nu, förutom att man vill ha något slags miljöperspektiv på allt som visas. Exakt vilka krav man ställer på sina annonsörer hittar jag ingen entydig information om. På ett ställe kan man läsa
På marknadsplatsen kommer vi också att presentera varor och tjänster som inte är miljö- eller rättvisemärkta, men som ändå är positiva utifrån olika hållbarhetsperspektiv. T ex hyrbilar, värmepumpar, elleverantörer, begagnat byggmaterial, frisörer, etiska fonder, fordon av olika slag, solenergipaneler, miljöutbildningar, båtmotorer, miljöbloggar mm.
Under rubriken urval framgår lite mer om urvalet. Företag som är helt miljöcertifierade ser exempelvis inte ut att ha några problem att komma med. Exakt vilka kriterier som gäller för de branscher där det inte finns någon miljömärkning framgår däremot inte. Det enda som sägs är
I kategorier/ branscher där det inte finns någon miljömärkning väljer vi ut det eller de företag som vi bedömer har kommit längst med sitt miljöarbete, för att på så sätt starta diskussioner och sätta press på övriga företag i branschen.
Det låter som ungefär samma inställning som exempelvis Naturskyddsföreningen har med sin miljömärkning: man sätter upp krav för en bransch för att få märkningen i hopp om att många ska se marknadsvärdet i att uppfylla dem. Jag hoppas att ecoshopping.se också gör likadant som SNF i att skärpa kraven för att få vara med sin "miljöbästa alternativ" regelbundet.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: