tisdag, augusti 19, 2008

Skillnaden mellan bäst och mest omtyckt

DN refererar en brittisk omröstning om Storbritanniens mest omtyckta författare. Som rubrik över detta sätter man "Enid Blyton bättre än Shakespeare".

Om man läser vidare kan man också hitta ledtrådar till hur det hänger ihop (även om DN som vanligt är för fina för att verkligen länka till andra). Enkäten som det hela bygger på omfattar 2000 vuxna, och här tror jag att en stor del av förklaringen ligger. I dagens samhälle så finns det en deprimerande stor andel människor som aldrig läser, men barnlitteratur har nästan alla läst. Redan här ges barnlitteratur en fördel. Som bekant var allting också bättre förr, och det gäller även guldskimrande minnen av böcker man läste för 30-40 år sedan. Jag vågar säga att få om ens några av de vuxna som röstade på Enid Blyton i den här undersökningen har läst någon av hennes böcker i vuxen ålder. (Det har, ska sägas, inte jag heller.)

Jag tror att det är rätt ofarligt att förutspå att om 30 år så kommer en motsvarande undersökning att säga att J. K. Rowling är bäst (nu kom hon "bara" trea).

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: