tisdag, september 02, 2008

2008-84: Jan Guillou: Men inte om det gäller din dotter

Jan Guillous senaste bok Men inte om det gäller din dotter krånglar till kronologin för boksamlaren lite. Dels är den en uppföljare till Fienden inom oss med polisen Ewa Tanguy i huvudrollen, men den är också en bok om Carl Hamilton (den tolfte i serien).

Boken börjar med en viss startsträcka inom polisväsendet, med Ewa och hennes familj i huvudrollerna. Det här känns rykande aktuellt, för poliserna diskuterar om de kommer att kunna få fram information från FRA i ett av sina fall. Det här känns som en långsam upparbetning inför en typisk deckare, precis som Guillous förra bok. Den som läst baksidestexten eller ens tittat på omslaget vet dock att något annat kommer att vara i fokus, nämligen Ewas och Pierres femåriga dotter Nathalie.

I en operation utförd med militär precision kidnappas Nathalie. Polisen famlar till att börja med, men en del spår framkommer trots allt ganska snart. Framför allt får man tag i en film över händelseförloppet tagen av en amerikansk turist från Dallas. För att ingen ska missa parallellen till en annan historiskt känd amatörfilm heter turisten dessutom Magruder. Den här typen av vinkningar till verkligheten verkar Guillou för övrigt gilla. Ewas kollega och bästa vän heter Anna Holt, och i den här boken figurerar även konstnären Aron Bilks som verkar anstränga sig för att få en muslimsk hotbild mot sig.

När kidnappningen till slut har skett så börjar boken kicka igång på allvar. Pierre är visserligen pensionerad, men som tidigare främlingslegionär har han naturligtvis en hel del relevanta kontakter. Från annat håll kommer även Carl Hamilton in i handlingen, och även han är utrustad med en stor mängd kontakter och en stundtals näst intill löjeväckande bred kompetens.

Guillou har ibland en tendens att skriva sina romaner som om de vore reportageböcker och snarare berätta vad som händer istället för att visa det. En del sådant förekommer även här, men det förekommer även en hel del polisarbete, spionerande och annat snokande efter information på olika sätt. Trojkan Pierre Tanguy, Carl Hamilton och Erik Ponti vet snart mer än polisen, men hur ska de kunna få nytta av den informationen? Mot slutet av boken drar det ihop sig till en militär operation i största hemlighet vilket åtminstone två av dessa tre herrar är extremt lämpade för.

Här blir jag dock förvånad att Guillou gör det så enkelt. Jag hade förväntat mig att få en lång och komplicerad operation serverad här, men när militären väl kallats in så är operationen över på ett fåtal sidor. Det känns nästan som om man blir lite lurad här; uppbyggnaden är gedigen men vad man trodde skulle vara själva huvudattraktionen är snabbt förbi.

De senare böcker jag läst av Guillou har ibland framstått som debattböcker med en förnissa av roman överst, och det mönstret finns även här. Den här gången handlar det primärt om internationell terrorism. Budskapet är att det är Saudiarabien som ligger bakom det mesta av den. Som vanligt så känns Guillous research gedigen, men man skulle ibland kunna önska sig att han inte var fullt så ivrig att visa läsare att han verkligen gjort den. Särskilt tydligt blir det när han envisas med att specifiera exakt vilka exotiska rätter man äter varje dag, och vilket svindyrt vin man hämtar ur källaren till det.

Jag har inte läst något uttalande från Guillou i frågan, men man kan lätt få intrycket att han tänker sig att börja på något nytt orelaterat romanprojekt i stil med Arn-serien efter den här boken. I den här volymen knyter han alltså ihop Erik Ponti (ursprungligen från Ondskan, senare journalist i diverse böcker), Ewa Tanguy från de senare deckarna och Carl Hamilton från Hamilton-serien. Som om det inte räckte med det så avslutas boken med ett efterord där Guillou knyter ihop varenda lös tråd han kan få tag i enligt bästa "vad hände sen"-modell. Här hittar man också en vink åt dem som vill se Erik Ponti som Guillous eget alter ego: här får vi reda på att Pontis nästa projekt efter händelserna i den här boken kommer att bli att skriva Carl Hamiltons memoarer i tio volymer.

Jan Guillou: Men inte om det gäller din dotter
Piratförlaget, 2008
407 sidor
ISBN: 9789164202659

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se, SvD eller DN.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

månne inte "memoarerna i tio band" är den redan existerande serien?