tisdag, september 09, 2008

2008-86: Simon Kernick: En bra dag att dö

En bra dag att dö är en uppföljare till Handel med döden som kom ut på svenska i början av året. Den första boken tyckte jag kände ganska fräsch, men tyvärr kan jag inte säga detsamma om denna efterföljare.

Exsnuten och massmördaren Dennis Milne från den förra boken lever nu på Filippinerna under ett annat namn, men han försörjer sig fortfarande som yrkesmördare. Under ett jobb får han reda på något som har att göra med mordet på en av hans tidigare kollegor. Han kan inte motstå att resa tillbaka till London och börja nysta i fallet med de nya uppgifterna.

När han kommer fram och börjar ställa frågor visar det sig naturligtvis snart att det finns många som inte vill att han ska få fram några svar. Precis som i den förra boken har de som motarbetar honom inga betänkligheter inför att använda alla till buds stående medel för att se till att han inte ställer till det för dem, och ganska snart är den här historien lika blodig som den förra var.

Som omväxling till våldsscenerna får vi långsamt reda på hur det ligger till med mordet på kollegan och varför det utfördes, och det är en mycket svart och plågsam
historia som sträcker sig åtskilliga år bakåt i tiden (som man väl får säga är normalt i deckare numer). Det känns nästan som om Kernick frossar i våld och misär, för det verkar som om han låter personerna kring mordoffret drabbas av allt tänkbart elände för att få dem att konvergera mot mordet som han tänkt sig.

Milne reflekterar ibland över om det verkligen är rätt av honom att döda människor, men försöker övertyga sig själv och läsaren om att han bara dödar människor som förtjänar det. Han verkar vilja framstå som någon som innerst inne tror på rättsstaten och polisen, men hans egen framfart rimmar inte riktigt med det. Det ska erkännas att han har rätt mycket emot sig och knappast kan kalla in polisen själv (eftersom han redan sedan tidigare är eftersökt för mord), men han kan knappast sägas leva som han predikar.

Den här boken känns inte lika fräsch som den föregående utan framstår mest som mer av detsamma. Det var intressant en gång, men det går bra utan repris.

Simon Kernick: En bra dag att dö (A Good Day to Die)
Bra Böcker, 2008 (originalet 2005)
Översättning: Jan Risheden
Uppläsning: Jan Modin
9 CD
ISBN: 9789170026379

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

Inga kommentarer: