onsdag, september 10, 2008

2008-87: Johan Theorin: Nattfåk

När han publicerade Skumtimmen utlovade Johan Theorin att han skulle skriva en bok om Öland för varje årstid. Nattfåk är vinterboken; fåken är en kraftig vind som sveper över den kala ön.

Som Calliope har påpekat så finns det en hel del beröringspunkter mellan Nattfåk och John Ajvide Lindqvists Människohamn förutom att de publicerades nästan samtidigt: de handlar om familjer som drabbas av stor sorg, de utspelar sig åtminstone bitvis i ett vinterlandskap, de kretsar kring en fyr på en avlägsen plats, det tycks förekomma övernaturligheter (om än inte lika tydligt hos Theorin som hos Lindqvist) och, sist men inte minst, de är riktigt bra.

Johan och Katrine Westin tröttnar på Stockholm och flyttar med sina två barn från sin nyrenoverade villa i Stockholm till gården Åludden på Öland, och börjar genast renovera igen. Enligt de lokala sägnerna så ska gården varje jul få besök av de döda. Hur det är med den saken återstår att se, men familjen får i alla fall besök av döden.

Till skillnad från Lindqvist så tassar Theorin försiktigt runt i utkanten av de övernaturliga fenomen han antyder. Det förekommer en hel del saker som verkar konstiga, men en del av dem visas längre fram ha naturliga orsaker. Det gäller dock inte allt; man kan inte säkert säga om något oförklarligt hänt eller inte. Boken har i alla fall ett klart drag av spökhistoria. Theorin är en mycket mer subtil berättare än Lindqvist; här skapas de skrämmande effekterna med små medel som saker som dyker upp på fel plats, knackningar i väggarna och ett barn som talar i sömnen.

En sak som tilltalar mig med Theorins skrivande är att persongalleriet är väldigt varierat. Här finns allt från familjen Westins barn som bara är några år gamla till Gerolf från Skumtimmen som bor på servicehus. Hans roll som detektiv med rullator är inte lika framträdande i den här boken som i den förra, men han har fortfarande en viktig roll.

Gerolfs brors barnbarn Tilda har fått jobb som polis den nyöppnade närpolisen i trakten och hon står för det element av deckare som finns i boken, men den delen är bara en komponent i en mycket större historia. Här finns även som sagt en spökhistoria, ett familjedrama och för den delen ett porträtt av Öland under en årstid när ganska få besöker ön. Allt detta sammantaget ger en riktigt bra bok som höll mig uppe flera kvällar.

Johan Theorin: Nattfåk
Wahlström & Widstrand, 2008
386 sidor
ISBN: 9146218343
ISBN13: 9789146218340

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se eller i DN.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: