måndag, september 15, 2008

2008-89: Charlie Christensen: Ikoner

Ikoner är en samling av alla serier Charlie Christensen har gjort från början av sin karriär och fram till 1988, med undantag för Arne Anka.

Det är egentligen bara den första serien ("En dag i Max Kaminskys liv", publicerad 1979) som inte uppenbart är en produkt av Charlie Christensen. I alla de övriga är det lätt att känna igen både teckningsstilen från Arne Anka och en del av de motiv och satirmål som förekommer där. Christensens karaktäristiska sätt att fånga personer mitt i steget förekommer exempelvis tydligt i flera av de andra serierna här.

Jag ska lyfta fram ett par av serierna: "Rock = demokrati" (1983) är en bitande satir över rockmusik som ett verktyg för staten att hålla besvärliga element i befolkningen på mattan. Väldigt annorlunda är "Odilou" (1986-1988), en lång serie som avslutar albumet. Den handlar om naiv och villkorslös kärlek i ett Ryssland under revolutionen. Den är långsam i berättandet och växlar mellan skönhet och krigsrealism. Mycket bra, och också den längsta sammanhängande serie jag läst av Christensen (jag har inte sett hans serieversion av Röde Orm, men den här serien gör mig mer intresserad av att läsa andra längre verk av honom).

Den här sortens samlingar av tidiga verk kan lätt kännas spretiga och vara mest av akademiskt intresse, men Ikoner är faktiskt bra helt på egna meriter.

Charlie Christensen: Ikoner: Samlade serier 1978-1988
Tago Förlag, 1995
110 sidor
ISBN: 9186540742

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: