tisdag, september 23, 2008

2008-93: Per Wersén: Sällskapsspel

Efter en kort inledning om historik för spel i allmänhet börjar den här boken att systematiskt förklara sig igenom ett antal av de klassiska brädspelen.

Huvudspelen som presenteras i boken är backgammon, fia med knuff, dam, domino, kvarn, mahjong, roulett, rävspel, halma, schack samt avslutningsvis några enklare spel som tärningspoker och andra spel med bara tärningar, sten-sax-påse, luffarschack och sänka fartyg.

Varje spel presenteras med minst en bild på själva spelet och en kortfattad men klar förklaring av hur man spelar. Efter det kommer vad som väl egentligen är intressantare; en genomgång av alla varianter spelet har i olika länder eller liknande. De allra flesta av de här spelen har ett otal varianter. Det jag saknar i beskrivningarna är mer om spelens historia. Varifrån kommer de och hur har de utvecklats?

Bilderna i boken är riktigt bra. De är naturligtvis svartvita, men alla bilderna är klara och tydliga och visar hur spelet fungerar. Bilderna prioriterar klarhet framför artistiskt värde och kan på grund av det kännas lite enformiga, men i en sådan här bok ser jag inte det som en brist. Som kuriosa kan nämnas att en bild som visar ett uppställt schackbräde komplett med schackklocka och protokoll även har var sin prydlig askkopp åt spelarna, men de nämns inte som obligatoriska tillbehör i texten.

Per Wersén: Sällskapsspel: Regler och råd
Saxon & Lindströms, 1960
182 sidor

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: