onsdag, september 24, 2008

2008-94: David Nessle: Döda fallet

Döda fallet är en lite lustig bok. Det är en deckare som utspelar sig på 1920-talet och det är inte konstigt i sig, men lite mer udda är att den är skriven 2004 men fortfarande ger intryck av att vara skriven på 1920-talet. Språket känns som om det skulle vara taget ur den tidsperiod det avbildar (bortsett från att man slipper pluralformer på verben). Med tanke på att David Nessle är en av dem så ligger bakom Kapten Stofil så är det inte helt förvånande.

Gustaf Holtz är en mycket känd skådespelare som just nu håller på att spela in en film i Norrland. Han talar mycket i sömnen, men på sistone har han av någon anledning börjat göra det med en annan dialekt. Ett lik hittas i Stockholm men visar sig snart ha koppling till filminspelningen. Privatdetektiven Birger Thysell kontaktas av en kvinnlig bekant, tillika Gustaf Holtz käresta och ger sig iväg norrut för att börja nysta i det allt mer komplicerade fallet.

Nessle går balansgång mellan deckare och humor, men jag tycker att han lyckas utmärkt med det utan att någondera sidan blir lidande. Deckarmysteriet är väl uttänkt och nya uppgifter om det (både korrekta och falska) portioneras ut så att läsaren åtskilliga gånger måste omvärdera sin uppfattning om vad som egentligen hänt.

David Nessle: Döda fallet
Stupidobiblioteket, 2004
214 sidor
ISBN: 9163141063

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: