torsdag, september 25, 2008

2008-95: Terry Pratchett: Making Money

Making Money är den senaste delen av Pratchetts discworldserie som kommit ut i pocket. Jag har hittills lyckats hålla mig från att köpa dem inbundna, och tyvärr får jag säga att den här delen inte gör något för att ändra den inställningen. Jag tycker att den är en av de svagare delarna i serien, och framför allt den svagaste av de som kommit ut på senare år (serien firar 25-årsjubileum i år).

Handlingen är en fortsättning på Going Postal och har därmed Moist von Lipwig i huvudrollen. Jag tyckte att han var rätt OK i den förra boken, men här känns han ganska likgiltig. En annan stor roll i boken innehas av the Patrician, Lord Vetinari. Han har blivit mer framträdande i senare böcker, och jag tycker att det är lite synd. Han fungerade bättre när han var ett vagt hot som svävade över handlingen, snarare än en till synes nästan normal person som tar direkt del i det som händer.

Detta är för den delen inte den enda förändringen discworldserien genomgått med åren. Ju längre fram i serien man kommer desto mindre slapstick eller ens humor blir det, och desto mer normal roman. Många av de mer eller mindre knäppa idéer som gjorde diskworld till vad den är har tonats ner eller helt försvunnit. Numer nämns det sällan att världen är platt och skivformad, magikerna har sällan några stora roller, siffran åtta har ingen speciell signifikans, ljuset tycks ha slutat glida fram över landet som en sirapsvåg på morgonarna och det är bara ett fåtal av bokens sidor som har fotnoter -- men däremot har boken kapitel, och det är sällan man ser mer än en skymt av en orangutang. Eller döden, för den delen.

Efter att ha fått ordning på postverket i Ankh-Morpork så har Moist von Lipwig tröttnat på det och får i uppdrag att ta över en bank. Naturligtvis finns det en del komplikationer, som exempelvis att bankens ordförande är en knähund. Som man kan gissa av titeln så handlar boken till stor del om att göra pengar. Närmare bestämt om det nya konceptet papperspengar, och här ser vi ytterligare ett exempel på hur ett koncept ur vår värld gör intåg på discworld, och rimligen sedan kommer att stanna i alla senare delar. Ett ganska tidigt sådant påhitt var golems (som man kan se som robotar) och vilka har en stor roll även i den här boken. Senare exempel är exempelvis clacks-systemet eller för den delen postverket. Jag tycker att det är synd att discworld kommer allt närmare den värld vi lever i. Trots det ovanligt komplicerade slutet så måste det också sägas att Pratchett trots allt är bra på det han gör. Även om det här är en av hans svagare böcker så är den inte tråkig.

Terry Pratchett: Making Money
Corgi, 2007
474 sidor
ISBN: 9780552154901

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

Inga kommentarer: