tisdag, september 30, 2008

Banned Books Week

Den här veckan är Banned Books Week, veckan för förbjudna böcker. Jag tycker visserligen inte att förbjudandet av böcker är mer lämpligt någon av de övriga veckorna på året och man kunde ju hoppas att upplysningen gjort framsteg under alla de år den pågått, men men tyvärr är det så att censur fortfarande är ett reellt problem.

Banned Books Week är ett amerikanskt påhitt. Listan nedan är de tio böcker som folk oftast velat undertrycka under 2007.
1. And Tango Makes Three by Justin Richardson and Peter Parnell
2. The Chocolate War by Robert Cormier
3. Olive’s Ocean by Kevin Henkes
4. The Golden Compass by Philip Pullman
5. The Adventures of Huckleberry Finn by Mark Twain
6. The Color Purple by Alice Walker
7. TTYL by Lauren Myracle
8. I Know Why the Caged Bird Sings by Maya Angelou
9. It’s Perfectly Normal by Robie Harris
10. The Perks of Being a Wallflower by Stephen Chbosky

Jag känner inte till alla de här böckerna, men i förklaringen kan man se att det framför allt är sex som amerikanerna har problem med. Andra svåra ämnen är ras, religion och fula ord. Oavsett vad ämnet är som sticker någon annan i ögat så är det inte ett skäl för att undertrycka böcker som behandlar ämnet. Att försöka göra det något sekel i efterhand känns ännu dummare.

Jag begriper inte riktigt varför just de här böckerna får ta smällen, för den delen. Det är ingen svårighet att hitta böcker som innehåller saftigare sex än I Know Why the Caged Bird Sings, exempelvis. Vad är problemet med just den? Är det för att Maya Angelou betraktas som en "fin författare" som inte borde syssla med sådant? Varför hittar vi i så fall inte Elfriede Jelinek på den här listan? Å andra sidan skriver hon på tyska och är därmed antagligen för konstig för de flesta amerikaner, även i översättning.

Det förvånar mig faktiskt lite att Harry Potter-böckerna inte finns med på topplistan. De är visserligen fria från sex, men de kan ju tänkas förleda barnen till hemska häxerier. Har de fallit bort från moralradarn så fort efter att de sista delen kom ut? Och varför har i så fall inte The Adventures of Huckleberry Finn också gjort det?

Jag kan avsluta med att citera Philip Pullman (från BoingBoing):
The inevitable result of trying to ban something – book, film, play, pop song, whatever – is that far more people want to get hold of it than would ever have done if it were left alone. Why don't the censors realise this?...


Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Åka sa...

And Tango Makes Three, det är väl den där bilderboken om homosexuella pingviner? Den är jättegullig.

För övrigt har Pullman inte riktigt rätt. Visst, att försöka förbjuda något gör visserligen att det får mer uppmärksamhet, men det är troligtvis andra personer som läser böckerna då. De personer som sysslar med att försöka få bort böcker från skolbiblioteken är såna som mest bryr sig om vad deras egna barn läser, och då räcker det väl att få bort dem ur deras närhet.

Vad gäller Harry Potter kan man ju hoppas att de där stollarna som oroar sig för häxerier vid det här laget har fattat att man inte lär sig "riktig" svartkonst av de här böckerna...