måndag, september 08, 2008

Fan fiction

En rätt stor andel av de böcker, filmer och teveserier som tillhör populärkulturen (och en del annat, för den delen) har använts som grundmaterial för fan fiction. Detta är, enkelt uttryckt, historier om fiktiva personer skrivna av någon annan än den som ursprungligen hittade på dem, på eget initiativ.

Fan fiction är något som rör upp mycket starka känslor bland de författare som "utsätts" för det, det vill säga de som upptäcker att andra har skrivit historier som utspelar sig i deras värld eller med deras personer. En del författare är fullständigt emot detta och jämför det med att cykla med stödhjul. Andra författare ser det som den uppskattande gest det normalt sett är och tycker bara att det är kul att andra lånar deras fiktiva personer och hittar på egna äventyr för dem. Det finns till och med enstaka författare som uppmuntrar sådant och rent av hjälper till att publicera det.

På nätet finns det ett otal arkiv med stora mängder fan fiction. Eftersom fan fiction till sin natur handlar om att återanvända personer, miljöer eller annat ur någon annans verk så är det upphovsrättsmässigt besvärligt att faktiskt publicera den. Kommersiell publicering är normalt sett inte att tänka på. Många ställen som publicerar fan fiction på nätet publicerar glatt allt, oavsett vad de fiktiva författarna må tycka om saken. Den som vill läsa fan fiction behöver absolut inte svälta. Bara fanfiction.net innehåller 371355 historier bara om Harry Potter. Det tar ett tag även för en snabbläsare att ta sig igenom allt det.

Fan fiction kan skrivas av massor av anledningar. Vissa ser det som ett sätt att träna på att skriva utan att behöva hitta på en egen värld. Andra vill utforska situationer i fiktiva världar som deras författare inte skrivit om. Den andra anledningen ligger bakom att en icke försumbar andel av den fan fiction som finns handlar om sex i historier som normalt sett inte innehåller sex (som Harry Potter). Det finns naturligtvis fler anledningar att skriva fan fiction, kanske lika många som det finns författare av fan fiction.

Det är inte heller helt lätt att avgöra vad som är fan fiction. Gränsen till parodi är inte lätt att definiera. Pastisch är i princip detsamma, och är väl också lite mer litterärt accepterat. Det finns också enstaka exempel på texter som egentligen borde klassas som fan fiction men som lyckas bli publiceras i alla fall, genom att välja att låna från fiktiva världar som är så gamla att de inte längre är upphovsrättsskyddade. Ett bra exempel på detta är Jasper Ffordes böcker om Thursday Next (den första heter The Eyre Affair).

Så, kära läsare: vad tycker du? Läser du fan fiction? Skriver du rent av fan fiction? Bör man skriva fan fiction utan att veta vad den författare man lånar från tycker om det?

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

4 kommentarer:

Maria sa...

Jag varken läser eller skriver fanfic (nu), men jag kan absolut förstå att folk gör det. Någonstans i hårddiskens mörker finns säkert några fanfics jag skrev när jag gick på högstadiet och inte ens kände till fenomenet.

"Bör man skriva fan fiction utan att veta vad den författare man lånar från tycker om det?"

Det kan man fullständigt skita i om man bara skriver för skrivbordslådan tycker jag. ;) Men om man tänker lägga upp texterna någonstans blir det en annan sak.

Anonym sa...

Skriver inte fanfic själv men har läst några stycken.

Antar att så länge fanfic-författaren är tydlig med att han/hon använder någon annans figurer/platser och skriver ut orginalförfattarens namn mm och inte försöker tjäna pengar på sin fanfic, så verkar det väl harmlöst? (istort sett)

Ett annat exempel på snodd figur som inte gick hem hos ägaren till figuren är bananarne i filmen smala sussie.

Kanske missar jag författarnas synvinkel?

Christine sa...

Intressant att se detta nämnas på en svensk sida. Jag hittade förresten precis den här bloggen och måste säga att jag är imponerad! Jag kommer att fortsätta titta förbi. :)

Jag skriver själv fan fiction sedan ett år tillbaka, inom en enskild genre, och har fått enormt bra respons på allt jag skrivit (vilket uppgår till mer än totalt 100 000 ord på under ett år). För någon som går och när drömmar om att skriva "original fiction" någon gång kan fan fiction vara ett bra sätt att komma igång och skriva. Jag märker själv hur jag blir bättre och bättre och det är ett bra sätt att lära sig hantverket och bli van vid att producera stora mängder text.

Kvaliteten på det som skrivs och "publiceras" generellt varierar förstås en hel del. Det mesta är inte speciellt bra. De som läser fan fiction hittar nog ganska snart sina favoritförfattare och håller sig till dem.

När det gäller upphovsrätt råkar jag känna till att det inte är ett problem för egen del då originalupphovsmännen i mitt fall uttryckligen stöder detta (dock naturligtvis inte för kommersiell publicering). För mig är det helt enkelt en hobby och ett sätt att öva upp en färdighet. När andra gillar det man gör ger det förstås också en extra kick!

Anonym sa...

Tycker det är OK om man först skriver att man inte hittat på figurerna själv (i bland hittar man på egna figurer till berättelsen med, och då kan man skriva det), och att man inte försöker tjäna pengar på det. Ser det inte som så mycket konstigare än barns lek med figurer baserade på filmer/TV-serier, till exempel He-Man och Ninja Turtles. Det finns även många videospel där man själv påverkar handlingen starkt (att spela online är dessutom mer "offentligt"). Fast där har man köpt figurer/spel. De som skriver fan fiction har oftast redan köpt böcker/filmer/serietidningar och liknande.