fredag, september 05, 2008

Humanvampyrer och annan skräck

Jag ser fram emot att läsa Anna Höglunds doktorsavhandling om vampyrer. DN pratar lite med henne med anledning av att man ser en vampyrtrend i populärkulturen i dag. Artikeln säger ingenting om när avhandlingen ska vara klar, och jag tror inte att det framkom när jag talade med henne på Conviction förra året.

Man refererar däremot hur hon skriver om "humanvampyren"; den modernare versionen av vampyren som är mer mänsklig och som det är tänkt att läsaren ska kunna relatera till lättare än till den äldre litteraturens vampyrer som tydligare presenterades som monster. När det gäller svensk litteratur är det i första hand John Ajvide Lindqvist (också gäst på Conviction!) som dragit fram vampyren på sistone. Hans Låt den rätte komma in har fått massor med positiva omnämnanden på kultursidor trots att den är en vampyrroman som inte skäms för sig. Skräckgenren är fortfarande inte stor i Sverige, men det är i alla fall trevligt att se att de böcker som faktiskt kommer ut tas på allvar. Alla Lindqvists böcker har fått positiva omdömen, och detsamma gäller Andreas Romans senare böcker som nog får räknas till skräckgenren.

Jag har däremot inte sett några recensioner (utanför specialtidskrifter) om mer renodlade skräcktidskrifter som Schakt och Eskapix. Till stor del beror det väl tyvärr på att de är svåra att få tag i; de publiceras som hobbyprojekt medan Lindqvist och Roman publiceras på stora förlag (Ordfront och Natur och Kultur).

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

anna sa...

Hej!

Härligt att läsa att någon längtar efter att läsa min avhandling! Jag skriver för tillfället i ett rasande tempo. Boken måste var färdig sommaren 09. Lite kul måste man dock hinna med, som film till exempel. Flaggar för Lunds Fantastisk Film Festival som i år är extra intressant för en vampyrforskare. Kolla in programmet på webben så förstår du varför!

Sensommarhälsningar, anna h