måndag, september 15, 2008

Årets nobelpris i litteratur går till... vem?

Om en månad eller så kan vi räkna med att årets nobelpristagare i litteratur kommer att presenteras, men vem blir det? Det finns namn som återkommer som favoriter år efter år, som Joyce Carol Oates, Paul Auster, Salman Rushdie, Adonis och så vidare. Förra årets vinnare, Doris Lessing, hade varit favorittippad för priset för länge sedan, men när hon väl fick det fanns hon inte med på topplistorna över troliga namn.

Andra år har priserna delats ut till mottagare som väl ingen riktigt väntat sig, som Dario Fo (1997). Om man ska förvåna många kan man ge priset till den allt för ofta underskattade Stephen King. Eller varför inte till Jonas Gardell? Priset har inte gått till Sverige sedan 1974, då Harry Martinsson och Eyvind Johnson fick dela priset. Om man ska se till folkmängd så är nog Sverige överrepresenterat, däremot.

För att hålla reda på vilka av nobelpristagarna jag läst har jag gjort en lista och bockat av dem jag läst. Här finns även nationaliteterna markerade, och här kan man se att litteraturpriset till skillnad från de övriga nobelpriserna hållit sig borta från USA ett bra tag. Den senaste amerikanen som fick priset var Toni Morrison (1993). Å andra sidan kan man inte förvänta sig att nobelkommittén ska hålla sig borta från ett lands författare bara för att de delat ut priset till någon annan från det landet nyligen. Brittiska författare har exempelvis fått priset 2001 (V. S. Naipaul), 2005 (Harold Pinter) och 2007 (Doris Lessing).

Om man istället tittar på befolkningsmängden så är det rimligen dags för en asiat. Kina har nästan 20% av världens befolkning men bara en pristagare (Gao Xingjian, 2000). Indien har ungefär 17% av befolkningen men också bara en pristagare (Rabindranath Tagore, 1913). Om mitt minne stämmer så är den senaste poeten på listan Wislawa Szymborska (1996). På det här sättet kan man hålla på och gissa vad för slags författare som borde vara mest sannolik, men samtidigt ser det inte ut på tidigare vinnare som om nobelkommittén försöker fördela priserna så.

Vem tror du kommer att få årets pris? Och vem skulle du vilja får det?

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,

Inga kommentarer: