onsdag, oktober 29, 2008

2008-101: Maria Vedin: Uppdrag Devi

Science fiction skriven på svenska utkommer inte speciellt ofta, och ännu mer sällan handlar den faktiskt om Sverige. Uppdrag Devi är just en sådan bok, dock, och även i övrigt är den lite okonventionell.

Huvudpersonen Rukmini Devi presenteras som "superhjälte" utan att man får några klara besked om vare sig vilka superkrafter hon har eller varför. Hon är även poet och skriver svar i något slags frågespalt, oklart i exakt vilket syfte. Hon utför även uppdrag åt den både mystiske och kryptiske ÖB. Det är inte alltid hon är säker på vad det är han egentligen vill, men hon tolkar så gott hon kan och utför efter bästa förmåga.

Maria Vedin har publicerat poesi som jag inte läst samt ett antal noveller i JVM. Jag vet att jag läst hennes noveller och gillat dem rätt bra, men utan att bläddra bland mina JVM kan jag inte påminna mig vad de handlat om.

Huvudpersonen Devi funderar vid något tillfälle över sitt namn och konstaterar att det skulle kunna blandas om till exempelvis Vedin, och när hon dessutom är poet så ligger det nära till hands att fundera på hur mycket av den här superhjälten som är Maria Vedin själv.

Boken utspelar sig i norra Sverige med snö och Statoilmackar, men där finns också rymdskepp, tidsmaskin och intelligenta kaniner. Man får ofta intrycket att Maria Vedin inte tagit den här boken riktigt på allvar utan skrivit ihop den lite snabbt eller som ett skämt. Som anstår en poet så är språket ofta oklanderligt och ibland lysande, men andra gånger känns det påfallande slängigt.

När jag läste drogs tankarna dels till den skruvade Liftarens guide till galaxen, även om det här är en bok i ett mindre format istället för guidens galaxomspännande historia, dels till Mikael Niemi för den handgripliga beskrivningen av Norrland (och det utan att ha läst Svålhålet som rimligen är den av Niemis böcker som ligger denna närmast).

Jag hade absolut inte tråkigt medan jag läste Uppdrag Devi och den är mestadels välskriven, men just det där "mestadels" retar mig. Det känns som om Maria Vedin är kapabel att göra det här ännu bättre, men att hon inte tagit den här boken riktigt på allvar.

Maria Vedin: Uppdrag Devi
Black Island Books, 2008
160 sidor
ISBN: 9789186115036

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se eller på Aftonbladet.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: