onsdag, oktober 22, 2008

2008-99: Diane Duane: So You Want to be a Wizard

Nita är en ung tjej som ofta får gömma sig för mobbare, och en dag flyr hon in på biblioteket. Det är inget ovanligt att hon hamnar där (böcker är de enda vänner hon har), men den här gången hittar hon en bok hon inte känner igen: So You Want to be a Wizard.

Boken verkar vara en allvarligt menad guide för den som vill bli trollkarl. Till en början är Nita övertygad om att sådana inte finns, men hon får snart ändra uppfattning i den frågan. Med hjälp av boken börjar hon lära sig magi, och tack vare det hittar hon också Kit, en pojke som är i samma sits som hon.

Det här inledande skedet av boken har samma magiska känsla som Harry Potter-böckerna (som är nyare); man inser tillsammans med huvudpersonen att världen inte alls ser ut som man trott utan att det faktiskt finns trollkarlar och en massa annat som man inte sett förut. Tyvärr går det utför sedan. Nita och Kit behöver få tag i en annan bok, men när vi väl kommer fram till den punkt där de övergår från att betvivla att magin finns och fungerar till att använda den för att få tag i boken så blir boken allt mindre intressant. Det hela blir mest en rörig jakt. Men den första halvan av boken är bra.

Diane Duane: So You Want to be a Wizard
Harcourt, 1983
370 sidor
ISBN: 9780152049409

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: