lördag, oktober 25, 2008

Bokens dag 2008 i Linköping

Nu har information om Bokens dag i Linköping till slut dykt upp i Corren. Formatet är detsamma som förra året med fyra inbjudna författare på en scen. I år har man flyttat tillbaka till Stora teatern där arrangemanget hållit till förr efter förra årets gästspel hos Missionskyrkan.

Årets författare är Mons Kallentoft, Katarina Frostenson, Carl Johan de Geer och Inger Edelfeldt. Jag har läst den förste och den sista och kan tänka mig att läsa även de andra två, men det är tveksamt om jag hinner med det innan Bokens dag.

Bokens dag är den 10:e november med start klockan 19. Biljetter går att köpa från i dag på Akademibokhandeln och kanske några fler ställen.

Tyvärr så tycks Bokens dag fortfarande vara ett litet arrangemang som nog snarare borde kallas författarafton. Förra året bestod det av en presentation och ett föredrag av varje författare med en paus för signering och mingel halvvägs. Det var allt. Nog måste det finnas mer lokalt kulturliv som skulle kunna engageras så att det blir lite mer liv och rörelse i arrangemanget så att man kan kalla det en endags bokmässa istället? Lokala författare, antikvariat och bokhandlare, Linköpings amatörbokbindarförening, Grafiska museet i Gamla Linköping, studieförbund med skrivarkurser, lokala föreningar med litteraturinriktning, Projekt Runeberg, estradpoeter från Linköping och så vidare.

Årets arrangemang presenteras dock likadant som förra årets med det första publika omnämnandet i dag, drygt två veckor innan det är dags. Förra året var notiserna i Corren (en kort introduktionsartikel och en intervju med varje författare) och en rad i bibliotekets kalendarium den enda reklam som verkade finnas. Både då och nu saknas hemsida för arrangemanget, och det tror jag är ett säkert sätt att undvika att dra ner medelåldern på besökarna på Bokens dag från den pensionsmässiga nivå den låg på förra året.

Bokens dag är ett bra initiativ och onekligen trevligt i det lilla format det hålls, men det skulle kunna vara så mycket mer.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,

Inga kommentarer: