måndag, oktober 20, 2008

NaNoWriMo eller inte NaNoWriMo?

2006 och 2007 har jag deltagit i NaNoWriMo, vilket innebär att jag skrivit en roman (på 50000 ord) under november. Det innebär att man måste skriva 1667 ord per dag i snitt, vilket i praktiken innebär att man inte hinner något annat.

Jag har lyckats skriva min roman båda åren och det är visserligen ett bättre facit än alla tidigare år, men jag har också misslyckats med att skriva något mer under de övriga elva månaderna av de åren. Nu är frågan om jag ska vara med i år också.

På sätt och vis vore det kul, men det är lite trist att det är så totalt överskuggande. Å andra sidan är det en del av poängen; om man inte har tid att komma efter så går det inte att komma efter. Man måste skriva, och då gör man det. Men det vore kul att hinna göra något mer.

Effekten av att skriva 50000 ord på en månad har de senaste två åren blivit att jag skrivit 50000 ord på ett år (om än koncentrerat till en månad). Jag funderar på om jag skulle prova att skriva 50000 år ord även det kommande året, men att göra det fördelat över hela året istället. Jag har provat några dagar att sätta som mål att skriva 200 ord om dagen. Det är så pass kort att det inte tar så många minuter att klara av, men tillräckligt långt för att bli något. Om man verkligen skriver 200 ord om dagen så blir det 73000 ord på ett år, vilket alltså är mer än jag producerat under NaNoWriMo.

Det väsentliga är att komma till skott och verkligen skriva varje dag. 200 ord är så pass lite att det inte kräver något stort ingrepp i rutinerna för att hinna med, och inte heller mer än att det går att ta in ett par dagars misslyckanden om det skulle krävas. Jag tror dock att det vore bra att vänja sig vid att skriva 200 ord om dagen snarare än 1400 ord en gång i veckan (även om det senare är möjligt; under NaNoWriMo har jag skriver mer än så varje dag i en månad).

Just nu lutar jag åt att inte ställa upp i NaNoWriMo i år, och istället prova att skriva lite varje dag istället. Just nu har jag skrivit några sidor på en novell, kanske halva eller så. Vi får se om det blir en roman sedan, eller om det blir fler korta texter.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror du gör rätt. /Pappa

Anonym sa...

Ja, jag anser att det är det bästa. Att skriva varje dag. Då kommer man in i skrivandet, och böhöver inte börja om från början varenda gång man sätter sig. För så blir det ofta. "Vad var det nu jag höll på med?"

Men jag är verkligen imponerad av att du skrivit så intensivt under en månad. Att man faktiskt kan! (Stephen King kan tydligen också det.) Men som du också skriver - det blir ju inget annat gjort.

Jag är så illa tvungen att göra andra saker än att skriva - vare sig jag vill eller inte - så jag siktar på ett dagligt skrivande, i något lugnare takt.

Lycka till!

Helena sa...

Du kanske redan har fått ut vad du kan av NaNoWriMo, dvs du har fått bekräftat att du kan producera en sammanhängande text av aktningsvärd längd. Det tror jag är det viktigaste med hela grejen. Nu vet du ju att du kan göra det igen, under former som kanske passar dig bättre. Du måste fortfarande ha disciplin så det stänker om det, men du vet att det inte är omöjligt, du kan om du kämpar. Så känner jag i alla fall. Behöver jag säga att jag i kombo med flytt och graviditet inte är med i NaNo i år? :)

Hans Persson sa...

Helena: Jag tror att du har rätt. NaNo är bra för att bevisa att man klarar av att ta sig över tröskeln att göra en roman färdig. Återstår att se om jag kan göra det även utan en deadline som ligger paniknära.