måndag, oktober 20, 2008

Neil Gaiman: American Gods

Neil Gaiman brukar vara ett säkert kort, men jag måste erkänna att jag inte gillade American Gods något vidare. Den är naturligtvis väl skriven och så, men större delen av tiden händer det just ingenting.

Huvudpersonen Shadow släpps ur fängelset några dagar för tidigt eftersom hans fru har dött, och han har därmed plötsligt inget liv utanför fängelset att återvända till, nu när han väl får det. Istället träffar han på en Wednesday som på något sätt verkar veta en massa saker om honom (att hans fru är död, att han behöver ett jobb, och så vidare) och erbjuder honom ett jobb. Större delen av boken går sedan åt till att Shadow och Wednesday åker runt och utför detta jobb. Det framgår dock inte riktigt vare sig för läsaren eller för Shadow vad det egentligen är Wednesday vill ha gjort, mer än att det är något som inte fullt ut tål dagens ljus.

Som man kan ana redan av titeln så handlar den här boken om gudar, och jag får känslan av att referenser till olika mytologier flyger över huvudet på mig som ett helt flyttfågelsträck. Några av de gudar som förekommer känner jag igen, men annat förblir dunkelt för mig som antagligen saknar en del relevant bakgrundskunskap.

En hel del av boken känns i efterhand som bakgrundsmaterial och upplägg för en del kommande scener, men det är väldigt svårt att i förväg se vart något är på väg. Det jag framför allt saknar är någon som helst känsla av dramatik eller konflikt. Det finns ett antal avsnitt i boken som jag tycker fungerade bra i kort format utan att ta hänsyn till det längre sammanhang de befann sig i, men jag tycker inte att boken som helhet fungerar något vidare.

Neil Gaiman: American Gods
Uppläsning: George Guidall
19 CD

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

3 kommentarer:

Darnia sa...

Äntligen någon som håller med mig om att det här inte är världens bästa bok! Och att den faktiskt inte blir bättre om man lyckas knäcka alla gud-referenserna.

Hans Persson sa...

Om den blir bättre eller inte av att man knäcker alla gud-referenserna har jag lite svårt att uttala mig om, eftersom jag är långt ifrån att göra det...

Darnia sa...

Jag uttryckte mig klumpigt. Jag knäckte inte heller alla gud-referenserna, men jag tror inte att den blir bättre av att man gör det. Möjligen känner man sig cool för att man har koll.