onsdag, oktober 01, 2008

Spekulationerna om nobelpriset igång

När vi kommer in i oktober börjar spekulationerna om vem som ska få årets nobelpris i litteratur som vanligt dugga allt tätare. När pristagaren avslöjas vet vi inte än, men det brukar vara en torsdag i oktober och man brukar få reda på det två dagar i förväg, så antagligen får vi vänta en vecka. Om jag inte minns fel brukar även litteraturpristagaren vara den sista som avslöjas.

Vadhållningsföretaget Ladbrokes har som vanligt vadslagning om vem som får litteraturpriset. Av de namnen som ligger högt på den listan skulle jag gärna se Joyce Carol Oates (7 gånger pengarna) eller Haruki Murakami (10 gånger pengarna) som pristagare. Bäst chanser ger man Claudio Magris, som bara ger tre gånger pengarna.

Svenska akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl har också skapat debatt i USA genom att i en intervju med AP säga att
USA är för isolerat, för trångsynt. De översätter inte och deltar inte i litteraturens stora samtal. Den okunnigheten är hämmande.


Amerikanska litteraturkännare håller naturligtvis inte med och lovar att skicka Engdahl en litteraturlista för att bättra på hans kunskaper om amerikansk litteratur, rimligen i hopp om att detta ska öka frekvensen av amerikanska nobelpris.

Expressens blivande kulturchef spekulerar om Horace dissning av amerikansk litteratur ska tolkas som att det är en amerikan som får priset i år.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: