onsdag, november 05, 2008

2008-102: L. Frank Baum: Trollkarlen från Oz

Trollkarlen från Oz är en historia som jag gissar att få personer inte känner till, men att de flesta känner till den i form av filmen och inte boken.

Det är många år sedan jag såg filmen, men mitt första intryck var att den höll sig nära boken. När jag läser på lite ser jag att det finns en hel del skillnader, men det vore väl närmast förvånande om så inte var fallet. Och hur skulle man annars kunna dividera om ifall boken eller filmen var bäst?

Det går inte att komma ifrån att bokens premiss med de fyra som träffas, blir vänner och slår följe för att träffa trollkarlen Oz för att be om det som var och en av dem mest önskar sig rätt snabbt framstår som en tydlig plantering för att Baum ska kunna visa hur de respektive figurerna (förutom Dorothy) egentligen hela tiden har det de önskar sig. Fågelskrämman som vill ha en hjärna är hela tiden den som kommer på hur problem ska lösas, plåtmannen som vill ha ett hjärta ser sig alltid noga för så att han inte ska råka trampa ihjäl insekter och det fega lejonet som önskar sig mod tvekar aldrig att försvara sina vänner. Dorothy önskar sig inte någon egenskap utan att få komma hem till Kansas istället, men det visar sig att även hon redan från början har vad hon behöver för att kunna klara av det i form av de silverskor (som i filmen är rubinröda för att visa upp Technicolor-tekniken) som hon övertar från den onda häxan Östan efter att hennes hus landat på henne så att hon dött.

Trots att jag redan från början vet hur det ska gå och trots att bokens moral alltså är (över)tydlig från start så jag har trots det trevligt medan jag lyssnar, kanske för att boken aldrig försöker låtsas vara något annat än den lättsamma äventyrshistoria den är.

Jag vill också passa på att nämna uppläsningen av Ingemar Nygren som är mycket bra. Nygren gör mycket distinkta röster för de olika personer genom att använda både röstlägen och dialekter, och det gör det mycket lätt att hålla ordning på vem det är som talar just för stunden.

L. Frank Baum: Trollkarlen från Oz
Tundell Salmson audio (Nedladdad gratis från DN 2008)
Översättare: Sam J. Lundwall
Uppläsare: Ingemar Nygren
4 timmar 35 minuter
ISBN: 9789185489022

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: