måndag, november 10, 2008

2008-103: Erik Granström: Smolles varuhus

Innan han skrev Svavelvinter vare sig som rollspelsäventyr eller som roman så skrev Erik Granström romanen Smolles varuhus som i dag inte är speciellt känd. Den är en satir över konsumtionssamhället, och utspelar sig i ett gigantiskt varuhus som är så stort att många människor bor i det, antingen för att de tycker att dess värld räcker eller för att de helt enkelt inte hittar ut.

Huvudpersonen Brior* brevväxlar med en bekant som befinner sig i varuhuset och bestämmer sig för att försöka få fatt i honom. Det innebär naturligtvis att ge sig in i varuhuset trots att han inte tycker om sådana. Han lyckas få jobb i varuhuset men upptäcker att det inte är så noga vad de anställda egentligen gör, så länge de håller sig sysselsatta. Brior ägnar en hel del tid åt att köra en golvputsningsmaskin, vilket visar sig vara ett bra sätt att undersöka varuhuset utan att någon bryr sig speciellt mycket om vad man gör.

Premissen för boken är skoj och i början håller historien rätt bra fart med en hel del bitska satiriska kommentarer. Mot slutet tappar berättelsen tyvärr lite fart (även om det händer mer handgripligt dramatiska saker).

Språkligt är det stor skillnad på den här boken och Svavelvinter. Frossandet i gamla och ovanliga ord som utmärker den boken saknas här, och hade inte heller passat in i miljön. Det är helt klart att Granström lärt sig mycket om skrivande sedan han skrev den här boken, men jag tyckte fortfarande att den var kul att läsa.

* Brior har en namne i Granströms senare roman Svavelvinter. Namnet är ursprungligen ett smeknamn för författaren som hängt med från skoltiden.

Erik Granström: Smolles varuhus
Forum, 1980
279 sidor
ISBN: 9137074911

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Martin sa...

Erik skrev den där när han gjorde lumpen. Småtrist, tycker jag. Men det är kul att känna igen motiv som sedan återkommer i hans rollspelsäventyr, som De Grå Hallarna!

imse sa...

Alltså min pappa hette Erik Granström.....fast han sotade skorstenar men jag skriver.....