onsdag, november 26, 2008

KB går från SAB till Dewey Decimal Classification

Som de flesta bokintresserade har jag tillbringat en hel del tid på bibliotek och med tiden lärt mig en del av de SAB-koder som svenska bibliotek använder för att klassificera böckerna. Nu, 87 år efter att SAB-systemet infördes så kommer KB att införa det amerikanska systemet Dewey Decimal Classification, så jag blir tvungen att lära om de koder jag kan. Tekniskt sett är det bara KB som byter, men uppenbarligen har ett antal forskningsbibliotek sagt sig vara intresserade, och sedan är det väl bara en tidsfråga innan övriga bibiliotek i landet följer efter.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

3 kommentarer:

Åka sa...

Varför? Det är jättemycket jobb, och jag kan inte se varför Dewey är bättre.

Hans Persson sa...

Enligt artikeln:

- Motiveringen är att internationalisera och rationalisera klassificeringen av böcker, säger Magdalena Svanberg på KB som utrett konsekvenserna av en övergång till Dewey. I dagsläget har runt 80 procent av de utländska böcker som forskningsbiblioteken köper in redan en Dewey-kod.

- Övergången till Dewey skulle också göra svenska böcker mer synliga i utländska bibliotekskataloger, tillägger Magdalena Svanberg.


och det låter som om man kan göra det utan allt för mycket jobb:

- Biblioteken behöver inte nödvändigtvis flytta hyllor och märka om böcker för att anpassa sig till Dewey, menar Magdalena Svanberg. Skälet är att de rubriker som är knutna till Deweys sifferkoder stämmer bra överens med SAB-systemets rubriker.

Sten sa...

Utredningen är inte helt lättläst, eftersom den av någon anledning består av ett gäng powerpoint-bilder i ett pdf-dokument. Håhåjaja.

Deras främsta skäl verkar vara att det visserligen är jobbigt att konvertera befintliga böcker (men det finns ett automatiskt konverteringsverktyg som allmänheten inte får använda. Muttr.), men det är jättemycket mindre jobb när man ska klassificera *nya* utländska böcker. Det är ju oftast redan gjort.

(Varför det automatiska konverteringsverktyget inte kan användas för nya böcker i stället lämnas som en övning åt läsaren.)

Dewey är inte nödvändigtvis bättre. Men det är vanligare i resten av världen.