måndag, december 01, 2008

2008-106: Scott Westerfeld: Uglies

Uglies är en ungdomsbok om en framtida värld där man löst problemet med utseendefixering på ett något udda sätt. När man fyller sexton får man en skönhetsoperation som gör att man bli synnerligen vacker. Eftersom detta är något som gäller alla så betraktas det som något helt normalt, och det innebär också att man får flytta från den delen av staden där de som är under sexton ("Uglies") bor till en annan del där alla är vackra ("Pretties").

Tally ska snart fylla sexton och är otålig för att få sin operation så att hon kan flytta över till de andra pretties och vara med på deras ändlösa fester. Många av hennes vänner har redan fått flytta, och hon börjar känna sig ensam när hon blir en av de äldsta som inte är opererad. Precis som många andra uglies brukar Tally och hennes kompisar smita iväg utanför stan på äventyr. När hennes vanliga kompisar inte längre är kvar (man umgås inte mellan uglies och pretties) så stöter hon istället på Shay som säger att hon inte är säker på att hon vill ha någon operation. Hon funderar istället på att leva utanför staden.

Så småningom framgår det att samhället som vi känner det har gått under (även om det tar lång tid innan man får reda på varför). Det som finns kvar är enstaka fristående städer, och utanför dem vild natur och enstaka rester från människorna som levde innan katastrofen som förstörde vårt samhälle.

Uglies är som sagt en ungdomsbok. I första hand märks det genom att huvudpersonerna är ungdomar och att berättandet är synnerligen strömlinjeformat. Hela handlingen presenteras i kronologisk ordning. Det är naturligtvis ingenting som är unikt för ungdomsböcker, men det är vanligare där. Prosamässigt är boken otroligt lättläst, man sätter sig för att läsa några minuter och hundra sidor hinner passera innan man vet ordet av.

Jag hittade två saker som får mig att tro att Westerfeld vill visa att han skriver inom en existerande sf-tradition. Första meningen i boken är "The early summer sky was the color of cat vomit". Jag har svårt att tro att det inte är en medveten referens till första meningen i William Gibsons klassiska första mening i Neuromancer: "The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel". Det andra är att det i boken finns en organisation som heter Special Circumstances som fungerar som ett slags gränssnitt mellan människorna i städerna och världen utanför. I Iain M. Banks böcker om The Culture finns sedan länge en likadan organisation med samma namn.

Förutom den rena äventyrsberättelsen finns det också underliggande frågeställningar som faktiskt är intressanta. Ett tema är naturligtvis i hur stor del utseendet påverkar vem man är. Boken ställer också frågan om det är tillåtet att förbättra en person mot hens vilja.

Jag läste Uglies med anledning av LSFF:s bokcirkel, men jag ska definitivt se till att fortsätta med nästa del.

Boken är första delen i en serie som består av tre delar som hänger ihop plus en fjärde lite mer fristående del. En annan kul sak med den här serien är att den tillhör de fåtaliga sf-böcker som faktiskt finns på svenska (med titeln Ful). Andra delen (Ful eller snygg?) kommer på svenska i början av nästa år.

Scott Westerfeld: Uglies
Simon Pulse, 2005
425 sidor
ISBN: 9780689865381

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

3 kommentarer:

Anonym sa...

Min första fråga i huvudet var: Vad är "vacker"? Vilka är kriterierna och vem/vilka har ställt upp dem? Ja, svaret på det fanns väl inte i berättelsen, antar jag.

"beauty's in the eye of the beholder"

Hans Persson sa...

Det framgår i alla fall att "vacker" i boken innebär att oregelbundenheter i utseendet försvinner. Någon talar exempelvis om att deras ena ansiktshalva är snyggare än den andra (före operationen), och att det kommer att ändras senare.

Anonym sa...

Så det var inte så extremt, att de blev opererade efter en mall? "Det här är vackert"! DET var i alla fall en lättnad. (jaja jag veeet att det är fiktion =D)