måndag, december 15, 2008

2008-110: Charles Stross: The Atrocity Archives

The Atrocity Archive är tekniskt sett första delen av en serie som kallas "The Laundry", men den fungerar även bra att läsa fristående. Titeln kommer av en underrättelseorganisation med samma namn, som sysslar med ockulta fenomen.

Det första intrycket av boken är att den är ganska lik en del andra Stross-texter med en huvudperson som är något slags datoradministratör, men istället för en näraframtidsmiljö så får man en alternativ verklighet som i mångt och mycket är lik vår, men där magi fungerar och det finns varelser i andra dimensioner. Technothriller möter Lovecraft.

Jag är i normala fall rätt god vän med Stross texter av det här slaget; jag tycker att hans stil passar bra ihop med datornörderiet som i allmänhet förekommer i texten, och det skadar inte heller att det här är miljöer som jag är synnerligen väl bekant med själv.

Tyvärr tycker jag inte att det fungerar något vidare i den här boken, och det har nog i första hand att göra med att den här boken försöker sig på att vara skräck istället för science fiction. Problemet är att skräck är en genre som kräver en sammanhållen och förtätad stämning, och då passar inte Stross' normala lite raljanta stil. Effekten blir att den snarare motarbetar försöken att bygga upp en stämning. Eftersom det här är en bok i modern vetenskaplig tid så har personerna i den ett vetenskapligt förhållningssätt till den magi de utövar. Problemet är att när de talar om vad de sysslar med så blir det bara en ockult variant av technobabbel.

Charles Stross: The Atrocity Archives
Orbit, 2004
319 sidor
ISBN: 9781841495699

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: