måndag, december 08, 2008

Få kritik på dina texter via critters.org

Ett problem för den som skriver skönlitteratur kan vara att få konstruktiv kritik på det man skriver, för att kunna göra texten bättre. Om man skriver på engelska och inom någon av genrerna science fiction, fantasy eller skräck så kan man använda critters.org.

Som författare kan man registrera sig på critters. Man kan sedan skicka in en av sina texter för att få den kritiserad av andra medlemmar. Haken är att man själv måste kritisera andras texter för att ens egen text ska bli behandlad.

Som medlem får man varje vecka en lista på alla nytillkomna texter för den månaden. Det brukar vara 10-20 stycken. För att man ska kunna få sin egen text kritiserad måste man upprätthålla ett snitt på 0.75 kritiserad text i veckan, så man kan välja bland veckans texter för att hitta något som passar ens egen smak.

Hur mycket respons man får på en inskickad text kan man inte få några garantier på, men det verkar inte vanligt att någon text blir helt utan. När halva veckan gått så får man en påminnelse om vilka texter som är aktuella för veckan, men då är det bara de som fått färst kommentarer hittills som listas, för att ge dem en extra puff.

Jag har hittills bara skickat in en text för kommentarer så jag har inte så mycket statistik att falla tillbaka på, men jag är i alla fall nöjd med responsen jag fick på den. Jag fick kommentarer från totalt fjorton olika personer på novellen, och även om det är lite varierande kvalitet på kommentarerna så är de i de allra flesta fall användbara. När man får fjorton uppsättningar kommentarer på en och samma novell får man naturligtvis räkna med att flera av dem kommer att säga samma sak, men å andra sidan kan man också se det som en extra säkerhet. Om en person klagar på någonting så kan det vara fel på texten eller så kan det vara fel på läsaren. Om åtta av fjorton klagar på samma sak är chansen rätt mycket större att det är fel på texten.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,
intressant.se

3 kommentarer:

Anonym sa...

färst... fniss ... är det östgötska?

Hans Persson sa...

Nej, vanlig svenska. Kolla SAOL!

Anonym sa...

Tror dig!
Jag har nog bara inte stött på den böjningsformen. Kanske är ordet "färre" ett av de ord som man inte så ofta komparerar, utan istället gör en omskrivning. Ännu färre; färre, färst. Är onekligen rätt.
Det är kanske tänkbart, att man i olika delar av landet använder ord och böjningsformer olika, utan att det är frågan om dialekt.