fredag, januari 30, 2009

2009-10: Joe Hill: Welcome to Lovecraft

Welcome to Lovecraft är den första delen av den tecknade serien Locke & Key, skriven av Joe Hill och tecknad av Gabriel Rodrigues. Den har tidigare publicerats i form av sex tidningar, men finns även utgiven i bokform. Serien ska fortsätta med tjugofyra tidskriftsnummer till, och sedan avslutas av en tecknad roman. Det borde innebära att det här är ungefär en sjättedel av det färdiga verket.

Teckningsstilen är ren och klar men ändå med ganska mycket detaljer. Personerna är både uttrycksfulla och lätta att känna igen, utan att för den delen bli karikatyrer. Det som känns lite ovant är att huvudobjekten i varje ruta ritas med väldigt kraftiga konturer. Layouten på sidorna är varierad, allt från helsidor till sex rutor på samma sida. Rutorna är alltid rektangulära och rakt placerade, men kan ligga osymmetriskt och delvis över andra rutor. Berättandet arbetar ganska ofta med upprepningar av nästan samma ruta, men med någon väsentlig detalj förändrad vilket ger ett filmiskt intryck. Tittar man noga på teckningarna kan man ibland hitta små metadetaljer. På ett ställe förekommer exempelvis en båt som heter Kelly Link.

Boken börjar med att en familjefader blir mördad. De övriga i familjen klarar sig men det är nära att de också stryker med, och de får psykiska men av händelsen. För att försöka lämna detta bakom sig flyttar familjen från San Francisco till den lilla orten Lovecraft i Massachusetts där fadern växte upp. De flyttar in i ett gammalt hus familjen haft sedan länge som ser ut som ett spökslott, och det visar sig att det kanske inte bara är vad det ser ut som.

Locke & Key är våldsam och blodig, men jag tycker inte att den frossar i det. Det här är en våldsam historia, och det skulle bli fånigt att inte visa en del av det i bild. Det som är seriens styrka är dock framför allt de psykologiska insikterna. Joe Hill är inte bara en bra roman- och novellförfattare, han kan också hantera seriemediat. Definitivt ett namn att bevaka!

Joe Hill: Welcome to Lovecraft
Illustrerad av Gabriel Rodriguez
IDW, 2008
168 sidor
ISBN: 978-1-60010-237-0

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Maria sa...

"På ett ställe förekommer exempelvis en båt som heter Kelly Link."

Aww. :D