måndag, januari 12, 2009

2009-3: Stephen King: Just After Sunset

Just After Sunset är Stephen Kings senaste novellsamling, utkommen i slutet av 2008. I förordet berättar King hur han allt mer gått över från att skriva noveller till att skriva romaner, men sedan fick ett erbjudande om att sammanställa 2007 års volym av Best American Short Stories. Han tackade ja och behövde på grund av det naturligtvis läsa massor av noveller, och det gav även en nytändning till hans eget novellskrivande. Nästan alla novellerna i boken är skrivna efter att han påbörjade det projektet. Det finns dock en, "The Cat from Hell", som är mycket äldre (ursprungligen publicerad 1977) som fick vara med i den här boken eftersom det upptäcktes att den aldrig hade ingått i någon av Kings novellsamlingar. För att vara en Stephen King-novellsamling så innehåller denna ovanligt många texter utan övernaturliga inslag.

Jag tänkte inte ge mig på att kommentera alla novellerna var för sig; det bli alldeles för långt. Generellt är det ingen tvekan om att det här är Stephen Kings vanliga utmärkt effektiva prosa. På den punkten har jag egentligen inget att invända mot novellerna, ens den som är 30 år gammal.

I vanlig ordning avslutas boken med en avdelning med Kings kommentarer till novellerna. Jag brukar gilla de här bitarna, men den här gången kändes den lite avslagen. Man får inte speciellt mycket information, och den typiska känslan av att King sitter i en fåtölj framför brasan och diskuterar sina texter med en läsare infinner sig inte riktigt heller som den brukar göra. Det får väl däremot sägas vara en randanmärkning eftersom det trots allt måste vara novellerna som är det väsentliga i boken, inte kommentarerna.

Om man följer King genom åren kan man notera en viss utveckling i hans ämnen. Hans tidiga texter handlar om folk med små resurser som inte bara kämpar mot monster av något slag, redan i sitt vardagliga liv kämpar de ofta för att överleva rent ekonomiskt. I något senare texter hittar man ofta författare eller andra skapande personer som huvudpersoner. Det förekommer så tidigt som i The Shining, men det blev vanligare ett tag senare. Under senare år kan man också notera att personerna som berättelserna handlar om har blivit signifikant äldre och mer välmående. Medan de i tidiga texter kunde ha problem med sprit eller pengar så har de numer problem med att deras kropp börjar åldras och inte längre göra som de vill. Det var ett tydligt tema i Kings senaste roman Duma Key och återkommer i flera av texterna i Just After Sunset. Flera av de här novellerna utspelar sig också (återigen liksom Duma Key) i en miljö som mer eller mindre uttalat liknar det Florida där King tillbringar vintrarna, till skillnad från det betydligt bistrare Maine där hans tidigare berättelser oftast utspelar sig. Man kan också notera att det finns åtminstone två historier här där King bearbetar terrorattacken mot World Trade Center.

Som alltid med en novellsamling så finns det mer eller mindre lyckade texter. En del av texterna är riktigt bra, några är mediokra. Någon enstaka är tämligen långsökt, men berättandet är så bra att jag inte har några problem att förlåta de lite sämre handlingarna, speciellt som andra noveller faktiskt är så bra som man vill ha dem.

Stephen King: Just After Sunset
Scribner, 2008
367 sidor
ISBN: 978-1-4165-8408-7

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: