tisdag, januari 20, 2009

2009-6: Joan Didion: Ett år av magiskt tänkande

Ett år av magiskt tänkande beskriver hur Joan Didion hanterar att hennes man dör. Hon beskriver hur hon tänker och känner både före och efter dödsfallet, blandat med fakta om relevanta sjukdomar, utvikningar om hur döden uppfattades i olika mytologier och annat. Makens död är bokens centrum, men den är trots allt bara en punktformad händelse i tiden. Han lever, och sedan plötsligt är han död.

En annan händelse som tar längre tid är att parets dotter blir livshotande sjuk i lunginflammation med komplikationer precis innan fadern dör, och ligger sedan i koma när han dör. När hon vaknar är det första hon borde få veta på sätt och vis att hennes far dött, men är det rätt sak att berätta just då? Hennes problem är inte heller över; senare under året insjuknar hon igen.

Boken rör sig fram och tillbaka över de här händelserna istället för att berätta kronologiskt. Här kan istället händelser berättas flera gånger, och tonvikten ligger på olika delar av upplevelsen. I första hand känns texten analyserande. Didion beskriver hur hon känner och resonerar vid olika tillfällen under sorgeprocessen, men hon ger inte direkt uttryck för känslorna i texten.

Trots det tunga ämnet så är det här en både lättläst och trevlig bok. Det hade kunnat vara väldigt svart och påfrestande, men så blir det aldrig.

Joan Didion: Ett år av magiskt tänkande (The Year of Magical Thinking)
Atlas, 2007 (originalet 2005)
Översättning: Ulla Danielsson
254 sidor
ISBN: 9789173893091

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

3 kommentarer:

Bokmania sa...

Jag gillade boken för Didion är så mänsklig i sin beskrivning av förlusten av och sorgen över sin älskade man och livskamrat. Det här att ändå på nåt sätt gå vidare fast det känns omöjligt just då. Det som dock förvånade och förbryllade mig var att dotterns sjukdom och senare förlusten av henne inte upptog något större utrymme i boken, det hade jag svårt att förstå.

Hans Persson sa...

Hon skrev boken från att mannen dött och fram tills det gått exakt ett år. Dottern dog senare (men innan boken hunnit publiceras), men hon valde att inte ändra i texten för att skildra även detta.

Kajsa sa...

Jag tycker att det var en väldigt bra bok, och jag gillar hennes strama förhållningssätt, jag läser det som hennes sätt att hålla kontrollen och sig själv samman.