torsdag, januari 22, 2009

2009-7: Jay Lake: Mainspring

Mainspring utspelar sig i en alternativ värld som befinner sig på en tekniknivå i stil med sent 1800-tal, så man skulle kunna kalla den för steampunk. Det är dock en väldigt alternativ verklighet vi talar om här.

Huvudfjädern i titeln är bokstavligen den fjäder som driver runt världen. Runt hela jorden går kuggkrans i mässing, och den håller jorden på plats i den gigantiska kuggkrans som definierar jordbanan. Vackra kvällar kan man även se kuggkransarna för andra planeter. Denna enorma mekaniska konstruktion betraktas allmänt som ett bevis på guds existens; något sådant kan knappast uppstå av sig självt och människan är inte kapabel att skapa det.

Den här världsidén tycker jag är helskoj, och romanen börjar bra. Skolpojken Hethor får besök av vad han tror är en ängel som ger honom ett uppdrag, men som simpel skolpojke har han svårt att få andra att tro på vad som hänt eller hjälpa honom. Att en ängel ska dyka upp så här känns rimligt i den här världen eftersom den redan från början har en väldigt handgriplig teologi, men övrigt är samhället rätt likt vårt.

Hethor råkar ut för massor av äventyr och strapatser medan han försöker fullfölja det uppdrag han fått av ängeln, men här tycker jag att romanen tappar fart. På sätt och vis är det fart och fläkt hela tiden; vore det en actionfilm skulle man inte få en lugn stund. Det känns däremot som om det bara är action och inte så mycket egentlig substans. Någon enstaka gång får Hethor (och därmed läsaren) en liten ledtråd, men mest känns det som om han studsar runt i världen som kulan i ett flipperspel.

Jag har inga invändningar mot framförandet av boken. Den är väl skriven på ett språk som inte på något sätt är gammaldags men som i alla fall undviker de modernaste konstruktionerna på ett bra sätt. En del modifikationer av vår värld för att passa in i en verklighet där världen drivs av urverk har gjorts och de är väl uttänkta. Jesus blev exempelvis inte korsfäst utan fastsatt på ett kugghjul, och alltså har man horofix istället för krucifix. Sådana detaljer gillar jag.

Första delen av boken är utmärkt, men tyvärr håller inte resten av den samma klass utan känns till stor del som en planlös turné som mest är till för att visa upp världen, i stil med en del utflykter hos Edgar Rice Burroughs eller så.

Jay Lake: Mainspring
Tor, 2007
324 sidor
ISBN: 9780765356369

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Maria sa...

Du har skrivit "Mainstream" i första stycket. ;)

Hans Persson sa...

Oops.