måndag, januari 26, 2009

2009-8: Tabitha King: Caretakers

Caretakers är Tabitha Kings första andra roman, men den första som utspelar sig i den fiktiva orten Nodd's Ridge som de flesta av hennes böcker handlar om. Det är en liten ort långt borta från det mesta, och när boken utspelar sig är det vinter. Den gamle Joe Nevers sköter ett antal hus åt människor som bara bor i Nodd's Ridge på sommaren, men han upptäcker att Torie Christopher oväntat befinner sig i ett av dem. Hon är yngre än han, kanske 50 eller så, och de är mycket väl bekanta. Hon kommer från en god familj medan han är från arbetarklassen och har jobbat åt hennes familj sedan hon var tonåring.

På senare år har deras relation verkat ansträngd. Torie tycks göra sitt bästa för att begå självmord med en flaska medan Joe tar hand om henne så gott han kan, trots hennes tjurighet. När han hittar henne i en utkyld stuga verkar det vara dags för omhändertagande igen, men det blir ännu mer nödvändigt när de finner sig bli insnöade.

När de väl är fast i stugan så börjar boken hoppa hit och dit i tiden. Vi får se nedslag i både Joes och Tories tidigare liv, allt från när Joe bara är några år gammal och fram till för några år sedan. Deras liv har kretsat kring varandra hela tiden, kanske mer än de ens själva varit medvetna om tidigare. Varje kapitel börjar med en tidsangivelse ett antal år bakåt och berättar en episod från förr, sedan avslutas det med att föra handlingen i nutid lite framåt. På det sättet får man hela tiden mer bakgrundsinformation om hur deras relation egentligen blev som den är, och det är en lång och komplicerad historia. Den är dock både intressant och spännande konstruerad i och med det episodiska berättandet. Jag är ofta lite skeptisk till den här typen av hoppande berättande, men det här fungerar bra.

Generellt tycker jag att språket fungerar bra och det har en del inslag av dialekt i replikerna. Tabitha King har dock en förkärlek för allt för långa inskjutna bisatser som man lätt går alldeles vilse i:
It was a leather bag of some years and only moderate size. Som many women carried their whole blessed lives about with them in one enormous handbag, for reasons -- fear of thieves breaking in and stealing the whole motley assortment of things females valued, or as if they were charged, the mothers of the race, to be prepared for every conceivable emergency and then some, from earthquake and blizzard to flu epidemic, sudden attacks of lust or the possible consequences of same in childbirth, or a worldwide dearth of lipstick and powder -- that he could only specuilate and wonder.


Caretakers kom ut 1983. Parallellt med den läser jag Stephen King-biografin Haunted Heart och har precis hunnit fram till ungefär den här perioden då Stephen King ägnar sig åt ett ganska tungt alkohol- och drogmissbruk, så det finns nog anledning att misstänka att bitarna om Tories drickande har en väldigt närliggande bakgrund.

Tabitha King: Caretakers
Macmillan, 1983
274 sidor

Jag fick Caretakers via Bookmooch. Gå med du också!

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

3 kommentarer:

neofob sa...

Fattas det ett "inte" i första meningen?

Hans Persson sa...

Jag löste det på ett annat sätt, men det var definitivt inte så där det var tänkt att stå.

neofob sa...

:-)