onsdag, januari 28, 2009

2009-9: Lisa Rogak: Haunted Heart

Haunted Heart är en oauktoriserad biografi om Stephen King. I praktiken verkar det betyda att den är skriven utan att ha direkt kontakt med Stephen King själv. Även om han varit medveten om att boken skrivits så har han inte gett några intervjuer specifikt för den.

Det är dock ingen brist på uttalanden från King här; Rogak tycks ha gått igenom stora mängder arkivmaterial och vaskat fram en hel del citat från King om hans uppväxt och liv i allmänhet. Det är nämligen i första hand hans liv som boken handlar om. Med en författare går det inte helt att separera författaren från verken, och böckerna får självfallet en del utrymme, men det är framför allt händelserna runt dem som står i centrum här. Vilka händelser i Kings liv ligger bakom varje bok, hur gick det till när boken skrevs och så vidare.

Det tar dock ett tag innan man kommer fram till något skrivande alls, för boken börjar med Kings barndom. Han kommer från fattiga förhållanden, och inte blev det bättre av att fadern en dag när Stephen var två år gammal helt enkelt sade att han skulle gå och köpa ett paket cigaretter och sedan aldrig kom tillbaka. Modern Ruth stod nu ensam med två söner, Stephen och den äldre adopterade David, och för att få pengarna att räcka till bodde hon hos släktingar. Det ledde till att familjen konstant flyttade omkring, allt eftersom de kände att de hade förbrukat gästfriheten på ett ställe och flyttade till nästa.

King läste mycket från unga år, och började även skriva egna historier. Han fortsatte med detta även när han började på universitetet, och sågs sällan utan en bok. Här träffade han sin blivande fru Tabitha. De bildade snart familj och levde på marginalen, boende i en husvagn. De checkar på något hundratal dollar som då och då kom från när Stephen sålde skräcknoveller till herrtidningar var ofta det som räddade dem. Samtidigt drack han mer och mer, vilket naturligtvis förbrukade pengar. Han skrev också ett antal romaner som blev refuserade. Med romanen Carrie vände det. Först såldes rättigheterna till den inbundna boken för $40000, sedan ytterligare rättigheter för en pocketversion för $400000. Plötsligt behövde familjen inte fundera på varifrån pengarna till morgondagens mat skulle komma.

King har aldrig varit speciellt frispråkig om sitt liv och säger att han inte förstår varför det skulle vara intressant, och ibland känner man att boken i första hand är en betraktelse utifrån. Det beskrivs vad som faktiskt händer, men inte hur Stephen eller Tabitha själva upplevde situationen. Jag skulle inte ha något emot att läsa en biografi som King själv hjälpt till med, men trots den begränsningen är den här boken klart läsvärd.

Efter att ha läst Haunted Heart är jag sugen på att hitta något som går igenom Kings romaner på ett mer detaljerat sätt. Frågan är om det finns någon sådan bok publicerad på sistone.

Lisa Rogak: Haunted Heart: The Life and Times of Stephen King
Thomas Dunne Books/St. Martin's Press, 2009
310 sidor (varav drygt 50 sidor är referenser, bibliografi, register och annat)
ISBN: 978-0-312-37732-8

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

4 kommentarer:

Helena sa...

Har du läst "The Complete Stephen King Universe: A Guide to the Worlds of Stephen King" av Stanley Wiater? Ambitiös och omfattande (fast inte allomfattande) bok om Kings litterära universum från Carrie fram till From a Buick 8, cirka. Hyfsat ny, men inte helt uppdaterad, med andra ord. Den tar nästan bara upp Stephen King författaren och hans verk. Rekommenderas!

Hans Persson sa...

Nej, den har jag inte sett. Jag noterar den på listan över intressanta böcker!

John-Henri Holmberg sa...

Mig tycks det att du överdriver Kings återhållsamhet. I boken On Writing publicerar han en såvitt jag kan bedöma mycket uppriktig och rätt lång rapsodisk självbiografisk skiss; i de sista volymerna i Det mörka tornet-serien finns han själv med som romangestalt och tecknar ett föga smickrande porträtt av sig själv på framför allt 1970-talet; i essäer liksom i för- och efterord till otaliga egna och andras böcker har han skrivit om sina egna erfarenheter och upplevelser. (Och i basebollboken Faithful publicerar han nästan ett års dagboksanteckningar, om än primärt de som handlar om hans förtjusning i Red Sox.) Träffar man honom är han öppen, sympatisk och opretentiös; det är mitt eget intryck och det har understrukits av en gemensam god vän. Fast samtidigt är han luttrad eftersom han varit med om otrevliga saker som haft med hans berömmelse att göra, väl mest bekant den gång han efter en signering i en bokhandel i New York den 8 december 1980 gick ut bakvägen och fann att några som inte kommit in väntade där på honom. En av dem, en luggsliten karl, hade ingen bok men bad honom signera en papperslapp, och King skrev "till min trogne läsare X, tillgivne Stephen King" – och återsåg sedan mannen på förstasidan i nästa dags morgontidning, eftersom karln varit Mark David Chapman och gått direkt från mötet med King till att vänta på John Lennon utanför Dakotahuset, där han sköt ihjäl honom. Efter det vägrade King att träffa sina beundrare i nästan tio år – inga signeringar, inga framträdanden – och det är kanske inte obegripligt.

Anonym sa...

Som King-fan tycker jag det här är ett "absolut-måste" lästips. Skulle allt bra gära vilja äga, inte bara låna. =D