måndag, januari 19, 2009

Grattis Edgar Allan Poe, 200 år i dag!

I dag hade författaren Edgar Allan Poe kunnat fira sin 200:e födelsedag om han fått leva och ha hälsan. I själva verket dog han redan vid 40 års ålder. Dödsorsaken är ett mysterium än i dag. Genom åren har den angivits som exempelvis rabies, självmord, syfilis, drogmissbruk, mord, kolera och valbedrägeri.

Edgar Poe föddes i Baltimore av två skådespelare, men redan när han var ett år gammal lämnade fadern familjen. Ett år senare dog modern, och Edgar togs om hans av familjen Allan i Richmore (och antog också dess namn). Poe skrevs 1826 in på universitetet i Virginia för att studera språk, men ägnade även en hel del tid åt att spela. Efter ett år gjorde hans spelskulder att han gav upp sina universitetsstudier. I samma veva fick han också reda på att hans käresta hade gift sig med en annan man, och han bestämde sig för att flytta till Boston.

Eftersom han inte hade någon inkomst att tala om så tog han värvning i armén genom att hävda sig vara 22 år gammal istället för 18 och steg i graderna. Under tiden i armén publicerade han också sin första bok, diktsamlingen Tamerlane and other poems. Den publicerades dock endast under namnet "A Bostonian", inte under Poes eget namn. Tamerlane trycktes i 50 exemplar på Poes egen bekostnad och endast 12 exemplar finns bevarade i dag. Det gör den till en av de mest sällsynta förstautgåvorna i den amerikanska litteraturen.

Efter avskedet från armén 1829 gifte sig Poe med sin 13-åriga kusin Virginia Eliza Clemm. Trots sin ungdom dog hon före Edgar; 1847 dog hon av tuberkulos efter att ha kämpat mot sjukdomen i flera år. Det spekuleras att åldersskillnaden ska ha gjort deras äktenskap mer likt ett syskonförhållande än ett normalt äktenskap. Det är rätt troligt att åtminstone några av de dikter som Poe skrev om döda unga flickor handlar om Virginia. Några exempel är Annabel Lee och Lenore.

I början av 1830-talet började Poe försöka leva enbart på sitt skrivande, en av de första amerikanerna som försökte sig på detta. Förutom dikter som han publicerat tidigare försökte han sig nu även på noveller och hade även jobb som redaktör på flera olika tidningar. Han blev i första hand känd som en duktig kritiker, men hans dikt The Raven gjorde honom känd för en bredare allmänhet även om han bara fick $9 för den.

Poe är antagligen mest känd som skräck- och gotikförfattare (med verk som The Fall of the House of Usher, The Cask of Amintillado och The Black Cat), men hans repertoar är mycket bredare än så. Han har skrivit flera verk som kan ses som tidiga exempel på science fiction (The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket, The Unparalleled Adventures of one Hans Pfaal) och han betraktas som en av grundarna till den moderna detektivhistorien (med historier som The Murders in the Rue Morgue och The Purloined Letter). De pris som Mystery Writers of America delar ut kallas för Edgar-pris.

Ungefär när det här inlägget publiceras, tidigt på morgonen på Poes födelsedag (amerikansk tid), brukar en mystisk man kallad Poe Toaster visa sig vid Edgar Allan Poes grav. Han är klädd i svart rock och hatt och har ansiktet dolt. Han dricker ett glas konjak och lämnar sedan tre rosor och en halvflaska konjak (och ibland ett meddelande) på graven. Traditionen har pågått sedan 100-årsminnet av Poes död 1949.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Snöfrid sa...

Ett stort grattis och R.I.P. till universums störste poet (enligt mig då)!